Totești: Vor fi accesate fonduri prin PNRR pentru depozitarea gunoiului de grajd pe platformă comunală
Magdalena Șerban
Administrația publică din Totești vrea să acceseze o finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru a implementa un sistem integrat de colectare și valorificare a gunoiului de grajd, în contextul în care condițiile de bune practici agricole trebuie respectate, iar nevoile oamenilor soluționate.
Pentru azi și pentru mâine
Agricultura românească este dominată de ferme individuale sau gospodării. Practicile pentru colectarea, manipularea și depozitarea gunoiului de grajd variază în funcție de tradiție. Cu toate acestea, majoritatea gospodăriilor nu au control în ceea ce privește prevenirea infiltrării directe a efluentului de gunoi de grajd în sol. Astfel, pentru a rezolva aceste probleme,
s-a ajuns la concluzia că sunt necesare sisteme comunale locale integrate de colectare și valorificare a gunoiului de grajd. „În mod cert, locația trebuie să fie în extravilan. Ne-am propus să nu ratăm șansa acestor fonduri, mai ales că sunt nerambursabile. Va fi o modalitate centralizată prin care vom putea gestiona gunoiul de grajd și dejecțiile de origine animală, conform prevederilor actuale (generează miros, în primul rând). Stocarea la nivel comunal este soluția ideală pentru mediul rural. Aceste sisteme pot fi și individuale, dar noi ne dorim să aibă acces toată lumea și să fie de folos pentru toți cei care au animale. E drept, numărul lor nu mai e ca altădată, nu fiecare casă are cel puțin o vacă, așa cum era pe vremuri, dar cred că întoarcerea către viața la țară se va întâmpla nu doar pentru cei care au ieșit la pensie, ci poate chiar pentru urmașii lor”, a precizat Tiberiu Pasconi (foto), primarul din Totești. Reamintim că Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat în consultare publică Ghidul solicitantului pentru apelul de proiecte “Sisteme integrate de colectare și valorificare a gunoiului de grajd”, Componenta 3 – Managementul deșeurilor, Investiția I2, Subinvestiția I.2.A-B, din PNRR, obiectivul fiind acela de gestionare sustenabilă a biodeșeurilor agricole, în special a celor provenite din activitățile zootehnice, prin creșterea gradului de valorificare a acestora în vederea reducerii poluării cu nitrați. Finanțarea se va câștiga pe principiul „primul venit, primul servit”, în limita bugetului maxim eligibil prealocat (228.300.000 de euro, echivalentul a 1.119.925.650 de lei). Rata de finanțare acordată prin PNRR este de 100 la sută. Valoarea maximă eligibilă e de 1.000.000 euro/ platformă comunală nou înfiin-țată, respectiv 500.000 euro/platformă comunală modernizată. Sunt concepute 4 proiecte-tip de platforme comunale si 6 proiecte-tip de platforme individuale, pe baza cărora se va putea realiza, direct de către beneficiari, configurarea sistemului comunal integrat, conform specificului și necesităților locale.