Toteşti: lemn de foc asigurat pentru iarnă

Magdalena Şerban

Deşi nu se poate lăuda cu multă pădure în proprietate, din puţinul avut, ce numără 380 de hectare, administraţia publică din Toteşti a căutat să onoreze solicitările primite de la populaţie pentru lemnul de foc
„Am atribuit, în baza cererilor, câte patru metri cubi de fiecare. Preţul practicat a fost de 160 de lei per metru cub, deci unul de­cent. În Cîrneşti, situaţia e mai bună, dar în restul localităţilor aparţinătoare nu e la fel. Pădurea fiind tânără, nu permite ame­na­jamentul silvic să se facă marcaje. Suntem arondaţi Ocolului Valea Haţegului, respectiv Ocolului Silvic Retezat. Localnicii din circa 96 la sută din gospodăriile din Cârneşti au dorit lemn de foc. Plus ceilalţi din alte sate apar­ţinătoare. Avem şi cinci cazuri sociale cărora le-au fost daţi câte trei metri cubi, conform hotărârii de Consiliu Local. E multă lume necăjită şi încercăm să ajutăm în temeiul le­gal. La instituţiile publice de pe raza comunei am asigurat necesarul (şcoli, primărie, că­mine etc). Încălzirea se face cu centrale ter­mice pe lemne. Legat de iarna care se apro­pie, suntem pregătiţi cu un utilaj multi­func­ţio­nal dotat cu lamă de deszăpezire, iar pe drumuri vom împrăştia nisip, atunci când si­tua­ţia devine greoaie din pricina condiţiilor meteo. De sare ne folosim doar pentru dru­mu­rile pietruite sau de pământ, ca să nu stri­căm asfaltul nou. A rămas un stoc de anul trecut, iar dacă trebuie, îl vom completa. Ori­cum, nu avem localităţi poziţionate la alti­tudini mari, să ne pună probleme şi să se ajungă la blocaje când ninge abundent”, a afirmat Tiberiu Pasconi (foto), primarul comu­nei Toteşti.
Acesta crede că pentru satele de munte, acolo unde fond forestier există din plin, lemnul de foc e accesibil, dar nu la fel de norocoase sunt comunităţile care nu au în proprietate pădure sau cea deţinută e prea tânără pentru a putea fi exploatată.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare