Actualitate

Tot mai mulți în Asociația pentru Ocrotirea Animalelor fără Stăpân

Tot mai multe primării din județul nos­tru, dar și din alte județe, au accep­tat să devină membri în Asociația-Serviciul Județean pentru Ocrotirea Animalelor Fără Stăpân (ASJOAFS) Hunedoara. Asta, pentru că problema câi­nilor vagabonzi încă nu a fost re­zol­vată. Asociația respectivă are în pre­zent 55 de membri, primării din județul nostru. La început, în această Asociație au fost doar 32 de primării.

Utilă pentru stăpânii de animale
Pe de altă parte, după o perioadă în care Asociația a avut probleme finan­ciare, acum toate astea s-au rezolvat și nu mai există restanțe la contribuțiile la stat.
Reamintim că proprietarii de câini agre­sivi sunt obligați prin lege să încheie asigurări de răspunderi care să acopere eventualele daune pe care animalele lor le pot provoca, un echivalent al poliței RCA obli-gatorie pentru mașini. Ordo­nan­ța 55/2022 definește și ce rase de câini sunt vizate. Iată lista: Categoria I: câinii de luptă şi de atac, asi-milaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerboel, Bandog şi metişii lor; Categoria II: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiler, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brasileiro, Mastiff, Ciobănesc Cau­ca­zian, Cane Corso şi metişii lor.
Pe piață sunt mai multe societăți de asigurare care oferă astfel de polițe, iar aceste produse pot fi cumpărate și de proprietarii ale căror animale nu intră în categoriile definite de lege. Având în vedere daunele pe care câinii le pot provoca, o astfel de asigurare poate fi utilă multor stăpâni de câini. Cei obligați de lege trebuie să încheie o asigurare cu acoperire între 200 și 100.000 de euro. (A.Năstase)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura