Toma Coconea, sustinut de milioane de fani

Maximilian Gânju

Câteva luni de zile mai sunt până la debutul uneia dintre cele mai spectaculoase competiţii extreme, în care printre favoriţii la titlu, este şi petroşăneanul Toma Coconea (foto). Cu câteva reguli schimbate, Red Bull X Alps 2011 este programat să înceapă în iulie, iar hunedoreanul promite măcar un loc pe podium.

I se spune „Running Man“
Aflat în pregătire intensivă, Coconea se bucură de o mare atenţie a organizatorilor „Red Bull X Alps”, care i-au acordat hunedoreanului spaţii largi pe pagina oficială a competiţiei. Cele două reportaje consecutive vin ca urmare a „milioanelor de fani”, după cum chiar oficialii Red Bull X Alps apreciază, suporteri pe care Coconea şi i-a făcut prin participările sale la toate cele cinci ediţii ale competiţiei extreme. Poreclit „Running Man“, după participarea din 2007, când a reuşit să câştige locul doi, după ce a parcurs 1.000 de kilometri alergând sau căţărându-se, Toma vrea în 2011, la cei 35 de ani, să-şi „împlinească visul de o viaţă”, acela de a ajunge primul la finişul de la Monaco.

Doi ani de antrenamente
Pentru ediţia din acest an, Toma Coconea şi-a început antrenamentele încă din 2009, iar în această lună (martie), vrea să parcurgă întreg traseul concursului, prin Alpi. „Sunt pregătit atât psihic, cât şi fizic şi începând cu 15 martie, voi pleca în Alpi, pentru a zbura cu parapanta pe porţiunile din concurs pe care încă nu le ştiu. Acord o atenţie sporită şi părţilor tehnice, pe care la ediţiile trecute le-am neglijat. În 2009 eram considerat unul din favoriţi şi am ajuns să fiu obsedat de victorie. M-a făcut să forţez foarte mult în primele trei zile, ceea ce nu a fost prea bine pentru sănătatea mea. Am neglijat hrana şi odihna şi acest lucru m-a făcut să greşesc. Spre exemplu, o eroare a fost că am schimbat ruta pe care echipa mea o stabilise cu piloţi fenomenali ca Urs Loetcher, Jimmy Pacher”, povesteşte Toma.
Ghinionul s-a lipit de el
Obsedat de victorie, Toma a făcut erori care aveau să-l coste, însă nici norocul n-a fost de partea lui, astfel că în cele din urmă, a fost descalificat, după ce a încălcat spaţiul aerian stabilit concursului. „Problemele cu aparatele GPS, care s-au tot defectat, m-au făcut să-mi pierd concentrarea la zbor. Încercând să-mi dau seama ce se întâmplă cu ele, şi fără să mă uit unde zbor, am ajuns în Val de Sole, unde mi-am stricat «aripa» (n.r. parapanta), care era un prototip foarte performant. A trebuit să-mi arunc proviziile şi apoi am zburat cu o serie de parapante cu o performanţă inferioară prototipului şi mult mai grele. Stresul mi-a adus descalificarea”, îşi aminteşte Toma în interviul acordat „Red Bull X Alps”.
S-a învăţat minte
La ediţia de peste aproximativ patru luni şi jumătate a competiţiei, hunedoreanul nu va mai face aceleaşi greşeli. Îşi doreşte victoria cu orice preţ, însă nu va mai schimba tactica în funcţie de competitori. „Mi-am învăţat lecţia, voi rămâne la planul stabilit şi nu voi mai forţa până la epuizare. Doar să pleci de la linia de start  la Red Bull X Alps este o mare realizare. Visul meu rămâne să câştig”, spune Toma.
Parapantistul din Parâng îşi aminteşte cât de important este să participi la competiţia exclusivistă şi povesteşte unul din episoadele trăite în timpul concursului din 2009. „Eram pe vârful muntelui în apropiere de Bolzano şi încercam să-mi găsesc un loc de lansare. Un cuplu cam de 70 de ani se certa dacă sunt sau nu Coconea de la Red Bull X Alps. Atunci am realizat cât de important este concursul, dacă şi bunica şi bunicul îl urmăresc”.
De altfel, reporterii de la Red Bull X Alps au aflat şi de una din isprăvile din Parâng ale lui Toma, sau cum întrece telescaunul din staţiune. „Da, colegii mei din echipa Salvamont se jucau cu turiştii pariind pe bere că eu voi ajunge în staţiune, pe propriile picioare, înaintea turiştilor aflaţi în telescaun. Câştigau o grămadă de cutii cu bere!”
Legenda lui Toma continuă şi în 2011, iar legiunea sa de fani este dornică să-l vadă în fruntea Red Bull X Alps. Dorinţa lui de a lua „aurul” nu s-a schimbat şi nici calităţile sale de alergător şi zburător.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare