Toată lumea vede ce se întâmplă, numai autorităţile române nu. Jaf în pădurile din Parcul Naţional Retezat!

8 ianuarie 2015 | 2 Comentarii | Publicat in: Actualitate, Flash

02 camion-busteni-1Maximilian Gânju

Camioane cu lemne tăiate ilegal din incinta Parcului Naţional Retezat pleacă aproape zilnic spre firmele care se ocupă cu exportul de masă lemnoasă, iar autorităţile, chiar şi când sunt sesizate, par nepăsătoare.
O anchetă realizată de Gabriel Păun, preşedintele Asociaţiei de protecţia mediului Agent Green, arată cum din zona sudică a Retezatului, camioanele cu lemn tăiat ilegal din Parcul Naţional Retezat ajung fără nici cea mai mică problemă la firmele care se ocupă cu exportul de lemn. Pentru că a arătat jaful din aria protejată, Gabriel Păun a fost agresat de paznicii firmelor care acceptă lemnul ilegal, iar autorităţile române, în lentoarea lor, s-au făcut doar că intervin. Ancheta video postată de Gabriel Păun, în urmă cu două zile pe Internet, începe de la securea care doboară ilegal arborii din PNR, în zona Câmpu lui Neag-Uricani, şi se încheie la poarta fabricii.
„Investigaţiile Agent Green arată că pădurile tăiate din Munţii Retezat, ultimul Peisaj Forestier Intact din Europa, sfârşesc ca lemn de foc în şemineele vieneze. Această scurtă înregistrare spune cât de gravă e situaţia în România. Arbori seculari dintr-o zonă protejată, tăiaţi şi transportaţi ilegal, la firme austriece care îi vând ca lemn de foc în vestul Europei. Situaţia e scăpată de sub control”, este mesajul alarmant al lui Păun, care însoţeşte filmul anchetă.
Preşedintele Agent Green a vrut să verifice astfel şi cum funcţionează „radarul pădurilor“, serviciul la care poate fi verificată legalitatea unui transport de masă lemnoasă. Răspunsul primit de Gabriel Păun după ce a fost verificat un autotren cu lemn tăiat din PNR a fost cât se poate de clar: transport ilegal!  Agent Green a lansat şi o campanie prin care atrage atenţia autorităţilor asupra jafului din Parcul Naţional Retezat. „Trebuie decis o dată şi pentru totdeauna ca Retezatul, simbolul naturii sălbatice din Europa, să fie protejat integral şi strict, iar zona tampon să fie instaurată în jurul acestuia în afara limitelor parcului. Vă rugăm de urgenţă să aprobaţi un plan de management în această direcţie”, arată Agent Green într-o scrisoare trimisă premierului Victor Ponta.

https://www.facebook.com/video.php?v=411706928992152&fref=nf

Comentarii (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Echilibrium spune:

    Acolo se fura cu acte dupa chipul si asemanarea legilor parca facute anume sa acopere hotia.
    Adica se fura cu largul aport al ROMSILVA

  2. alo dna spune:

    Nu trebuie sa faci investigatii, hotia din PNR se vede de la zeci de km distanta. Coastele golase incep sa ia locul padurilor seculare de alta data.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Scutiri de la plata impozitelor pentru cei care suferă de etilism

Întrebare: Consiliul Local Deva a aprobat într-o şedinţă ordinară la sfârşitul anului trecut, o hotărâre prin care toţi cetăţenii care...

Administraţiile locale vor avea un buget minim garantat

Odată cu întocmirea bugetului de către Guvernul României pentru anul 2015 au fost făcute unele modificări cu privire la felul...

An cu mari emoţii pentru Monica Iacob Ridzi

Pentru deputatul de Valea Jiului Monica Iacob Ridzi (foto), anul 2015 începe cu mari emoţii. Este anul în care Înalta...

Închide