Tinereţea poeziei

20 mai 2018 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a organizat în ziua de 17 mai 2018, la Salle d’Or, din incinta Deva Mall, lansarea primului volum de versuri al tinerei Teodora Larisa Petruţ, elevă în clasa a X-a a Liceului de Arte „Sigismund Toduţă” din Deva.

Denumit, nu întâmplător, „Explozia sufletului”, volumul cuprinde poezii ce dezvăluie tainele unui suflet tânăr, plin de speranţe şi visuri adolescentine. Toate aceste visuri sunt transpuse în poezii delicate, care ne merg direct la suflet şi care, în final, creionează portretul autoarei, cu întrebările şi frământările ei. Nimic nu îi este străin tinerei poete, nici dragostea, nici natura, nici patria, nici credinţa, nici chipul mamei, nici lumea satului, toate se îngemănează şi compun acest volum în care fiecare poezie este o mărturie a autoarei, o confesiune sinceră pe care o face cititorilor, prietenilor ei.
Pe bună dreptate, prefaţatoarea volumului, poeta populară Ileana Cornelia Neaga, observă că „pozitivitatea şi maturitatea ce răzbat din poezii ne duc cu gândul la un om în toată puterea cuvântului, şi nu la o adolescentă.”
Ne bucură fiecare lansare de carte pe care o organizăm, dar bucuria noastră este mult mai mare atunci când asistăm la debutul unui tânăr. Asta înseamnă că tinerii scriitori preiau ştafeta înaintaşilor, că literatura nu moare, că ea trece în condeiele tinere ale atâtor talente pe care le avem.
Teodora Larisa Petruţ merită toate felicitările noastre, dar la fel de justificate sunt şi felicitările adresate doamnelor şi domnilor profesori de la Liceul de Artă „Sigismund Toduţă” care au îndrumat-o, au sfătuit-o şi au fost alături de această tânără, încurajând-o să-şi urmeze visul, să-şi cultive talentul. De fapt, e vorba de talente, mai precis, pentru că Teodora Larisa Petruţ este la fel de bună la desen şi la interpretarea unor piese de muzică uşoară şi populară. Cu aceste premise, tânăra poetă care bate acum la porţile afirmării are toate şansele să devină un artist complet, dotat cu har şi talent.
Poeziile din volumul de debut ne fac cunoştinţă cu o poetă sensibilă, plină de un entuziasm debordant, cu vise şi speranţe, cu întrebări şi căutări despre dragoste, despre sensul vieţii, despre fericire. Nu lipsesc calde portretizări ale unor personaje dragi sufletului ei din lumea satului, de care se apropie cu nesfârşită căldură şi afecţiune.
Fiecare debut literar pe care îl organizăm este pentru noi, Biblioteca Judeţeană, un prilej de bucurie şi satisfacţie. Bucuria şi satisfacţia sunt, însă, cu totul speciale atunci când la porţile afirmării literare bate un tânăr, un adolescent. Teodora Larisa Petruţ este o tânără care promite, un talent poetic în plină afirmare, a cărei semnătură o vom afla, cu siguranţă, pe multe volume de acum înainte.
Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene, Ovid Densusianu, Deva

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Bulina neagră, 18.05.2018

Petru-Costel Pienar, cetăţean din Deva Pentru că a fost condamnat la trei ani şi două luni de închisoare pentru constituire...

Bulina albă, 18.05.2018

Didina Botgros, învăţătoare în oraşul Aninoasa Pentru că s-a numărat printre cei nouă câştigători la nivel naţional ai concursului Digitaliada,...

Gura lumii, 18.05.2018

Vorbesc gurile rele că la un colegiu din oraşul cu cetate directorul face orele cam în felul următor: vine la...

Închide