Tigri evadaţi de la Grădina zoologică

03 tigrii zoo hd

Dan Terteci

Dorinel şi Silvia au pus pe jar autorităţile hunedorene. Nu este vorba despre infractori periculoşi, ci despre doi tigri ai Grădinii zoologice din municipiul Hunedoara. Aceştia au reuşit să iasă din cuştile în care se aflau şi au plecat la plimbare prin curtea grădinii. Un îngrijitor a observat animalele în libertate şi a anunţat autorităţile. Peste şapte ore au durat operaţiunile de capturare, tranchilizare şi readucerea mamiferelor în captivitate.

Tigroaica a fost doborâtă cu greu
Imediat după apelul la 112, s-a dat alarma! La faţa locului au sosit vânători, jandarmi, pompieri şi medici veterinari. Primele măsuri luate au fost de a se asigura că în cazul în care animalele vor trece de gardul Grădinii zoologice, acestea nu vor reprezenta un pericol pentru cei care locuiesc în zonă.
Medicii veterinari au încercat tranchilizarea animalelor. Prima care a căzut în bătaia puştii a fost femela, care cu greu s-a lăsat adormită. A fost nevoie de mai multe doze, pentru ca aceasta să cadă lată la pământ. După ce au reuşit să ducă tigroaica în cuşcă, a fost rândul masculului să fie vânat. După aproape şapte ore, animalele au fost aduse în câte o cuşcă fiecare.
„A fost nevoie să adormim ambele animale, pentru că exista pericolul ca masculul să devină agresiv şi nu am vrut să punem în pericol vieţile oamenilor din echipa de intervenţie”, a declarat, la sfârşitul acţiunii, Ciprian Hodor, directorul Grădinii zoologice din Hunedoara.
După primele cercetări, conducerea grădinii suspectează că unul dintre vizitatori ar fi deschis uşa de acces în cuşca animalelor. „E posibil ca un vizitator să fi ajuns în spatele cuştilor şi să fi desfăcut şurubul care asigura uşa de serviciu”, a mai precizat Ciprian Hodor.

E nevoie de un sistem de alarmă
Poliţiştii au intrat şi ei pe fir şi au început cercetările, pentru a stabili circumstanţele în care s-a produs incidentul. Subinspectorul Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, a spus că numai în urma verificărilor prealabile se poate stabili dacă se prefigurează comiterea vreunei infracţiuni. „În funcţie de rezultatele cercetărilor, poliţiştii vor decide dacă se impune deschiderea unei anchete penale sau nu”, a declarat Bogdan Niţu.
Grădina zoologică din Hunedoara a fost redeschisă parţial publicului la începutul lunii septembrie. Din fericire nimeni nu a fost pus în pericol, dar toată păţania le-a dat fiori reci autorităţilor, care au promis că vor lua măsuri mai drastice de securitate. „Se vor schimba încuietorile şi, eventual, vom încerca să punem şi un sistem de alarmă. Tigrii şi-au revenit după tranchilizant, însă nu în totalitate, sunt mai mult adormiţi şi s-au mişcat foarte puţin“, a spus Hodor.

Vor fi traşi la răspundere
Conducerea Primăriei Hunedoara va solicita Poliţiei începerea unei anchete, în urma căreia să fie identificaţi cei care ar fi dat drumul animalelor din cuşti. „Vom depune o plângere la Poliţie, am înţeles că autorii ar putea fi doi copii, care au fost în zonă. Înăuntru, în cuşca tigrilor, am găsit o bucată de scândură, iar piuliţa care ţinea uşa a dispărut pur şi simplu, probabil au luat-o cei care au eliberat animalele. Vom cere Poliţiei să facă o anchetă şi să fie traşi la răspundere cei care au făcut o asemenea faptă. De 25 de ani, Grădina zoologică are acelaşi sistem de închidere la cuşti şi până acum nu a fost nici un incident. Se vede clar că este vorba de rea voinţă“, a declarat, viceprimarul Hunedoarei, Robert Dan. Ela susţine că salariaţii de la ISU au fost de un real ajutor în această operaţiune periculoasă. Sâmbătă, hunedorenii au luat cu asalt Grădina zoologică din Hunedoara, după ce au văzut la ştiri ce s-a întâmplat în noaptea de vineri spre sâmbătă. Directorul coordonator al Direcţiei Sanitar Veterinare, Mihail Rudeanu, a afirmat că a solicitat ministerului de resort ca Grădina zoologică să fie dotată cu tot ce are nevoie, în cazul în care asemenea incidente se vor mai petrece.

One thought on “Tigri evadaţi de la Grădina zoologică

  • 28 septembrie 2009 la 8:43
    Permalink

    Pina si tigrii s-au saturat de handicapatul de Hada si si-au luat lumea in cap …….

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare