Comunitate

Thomas Mann, magicianul

Biblioteca Județeană „Ovid Den­su­sianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, or­ga­nizează în 4 iunie 2025, ora 1330, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, Sala „Liviu Oros”, o manifestare cultural-educativă dedicată împlinirii a 150 de ani de la nașterea marelui prozator german Thomas Mann. Sub genericul „Thomas Mann, magicianul”, această activitate culturală este me­nită să prezinte, în mod deosebit ele­vilor de liceu, viața și creația unuia din­tre cei mai mari scriitori ai lumii.

Familie burgheză
Denumirea acțiunii se inspiră din titlul romanului „Magicianul” al scriitorului irlandez Colm Tóibín care descrie viața plină de frământări și încercări a lui Thomas Mann, titlul cărții făcând trimi­tere la frământările sufletești și trăirile profunde care l-au încercat pe marele scriitor german de-a lungul unei vieți în care a fost martorul unor vremuri com­plicate și dure. Toate trăirile sale și-au aflat reflectarea în monumentala creație literară pe care a lăsat-o posterității.
Născut la 6 iunie 1875 în orașul han­se­a­tic Lübeck din nordul Germaniei, într-o familie burgheză, cu un tată om politic și negustor de cereale, tânărul Thomas Mann a vădit de timpuriu atât o sensi­bilitate artistică deosebită, cât și un ta­lent literar remarcabil. La toate acestea s-au adăugat frământări sufletești, an­goase și drame lăuntrice care i-au marcat întreaga viață.
Thomas Mann este autorul unor im­portante opere ale literaturii germane și universale: romanul de debut, în 1901, Casa Buddenbrook (pentru care a primit Premiul Nobel în 1929), Moartea la Veneția (1912), o nuvelă de o rară sen­sibilitate care și-a aflat și ecranizarea pe măsură, Muntele vrăjit (1924), consi­de­rat capodopera sa, tetralogia Iosif și frații săi (1933-1943), în care prin tema biblică se ating teme de mare actualitate în anii ascensiunii hitlerismului, Doctor Faustus (1947), un roman amplu bazat pe simbolistica mitului faustic, precum și numeroase nuvele.
În opinia unui critic literar german (Marcel Reich-Ranicki), „Opera lui Thomas Mann este ca o catedrală gotică – sobră, monumentală, construită cu o migală intelectuală rar întâlnită în lite­ratura universală.”

Talent extraordinar
Deși informațiile cuprinse în ex­punerea noastră pot fi găsite în diferite surse, modul atractiv în care va fi spusă povestea vie­ții și creației lui Thomas Mann, cu tri­miteri la atmosfera epocii în care a trăit, cu referiri ample la mem­brii familiei, va face, sperăm, pre­zentarea cap­t­ivantă și va trezi curiozitatea par­ticipanților să caute și să citească romanele și nuvelele acestui mare scriitor.
Celor prezenți li se va releva faptul că, dincolo de fru­mu­se­țea narațiunii, dincolo de filo­nul epic, dincolo de eleganța frazei, ro­ma­nele lui Thomas Mann abor­dează cu un talent ex­tra­or­dinar marile teme ale filozofiei, ale cul­tu­rii, artei, ale valorilor culturale eterne. Ma­rele merit al lui Thomas Mann este că, prin opera sa, a reușit să arunce un fascicul de lumină într-o epocă dominată de forțele întunericului, ale intoleranței și ale slăbirii valorilor etice.
Scrierile lui Thomas Mann au in­flu­en­țat hotărâtor literatura europeană și universală, fiind opera unui scriitor an­gajat, un scriitor-cetățean căruia nu i-au fost indiferente traumele morale și so­ciale cărora le-a fost martor.
La sfârșitul prezentării elevii parti­ci­panți în sală vor răspunde la un set de în­tre­bări legate de subiectul urmărit, cei care vor da răspunsuri corecte fiind răs­plă­tiți cu frumoase premii constând în cărți și diplome oferite de biblioteca județeană.

Sebastian Bara,
Managerul Bibliotecii Județene

 

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura