Comunitate

Testări gratuite pentru depistarea astmului

Mircea Crivăţ

Astmul este una dintre cele mai frecvente afecţiuni cronice din lume. Societatea Română de Pneumologie, cu sprijinul AstraZeneca şi GlaxoSmithKline, organizează în perioada 7-18 mai, în cabinetele medicale de specialitate din toată ţara, testări gratuite pentru depistarea astmului, sub mesajul: „Tu poţi avea astm. Astmul nu te are pe tine! Astmul poate fi controlat!”
„Testul se numeşte spirometrie, este nedureros şi simplu de făcut: seamănă întrucâtva cu testarea pentru determinarea nivelului de alcool în aerul expirat, pe care o fac poliţiştii, şoferilor. Durează cinci minute, iar rezultatul se dă pe loc”, spune prof. dr. Florin Mihălţan (foto), preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.
Campania se află la a patra ediţie. În 2011, 9.166 persoane au fost testate la nivel naţional şi 41 la sută dintre ele au fost depistate cu probleme de respiraţie.
În judeţul Hunedoara, testările gratuite pentru depistarea astmului bronşic se fac în perioada amintită la următoarele unităţi medicale:
• Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva, dr. Felicia Silvestru, luni-vineri, de la ora 9.00.
• Ambulatorul de Pneumologie din Deva, după următorul program:
– dr. Cristina Budărescu, miercuri – 13,00-15,00, joi – 12.00-15.00.
– dr. Lucia Bulugean, marţi – 8.00-11.00, joi – 10.00-12.00.
– dr. Ioan Dorin Petrui, luni – 8.00-10.00, joi – 10.00-12.00.
• Spitalul municipal Hunedoara, dr. Carmen Oproiescu, luni-vineri, de la ora 9.00.

Ce este astmul?
Astmul este o boală cronică de plămâni, caracterizată prin probleme recurente de respiraţie şi prin simptome ca lipsa de aer, respiraţie şuierătoare, senzaţie de apăsare în piept şi tuse. În timpul unei respiraţii normale, aerul circulă liber în şi afară din plămâni. Atunci când astmul nu este sub control, căile respiratorii sunt îngroşate, umflate şi inflamate şi sunt mult mai sensibile la schimbările de mediu. Aşa se produce o criză de astm. În timpul crizei de astm, mucoasa căilor respiratorii se îngustează, muşchii din jurului acesteia se contractă, iar mucusul blochează căile respiratorii din plămâni, ceea ce face respiraţia tot mai dificilă.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura