Actualitate

Termoficarea centralizată câştigă noi adepţi

Nicolle Ebner

Cinci asociaţii de proprietari din municipiu s-au înscris în programul iniţiat de Primăria Deva şi SC Electrocentrale Mintia, privind contorizarea individuală a consumului de agent termic. Potrivit reprezentanţilor administraţiei locale, alte 14 asociaţii sunt în curs de definitivare a documentaţiei necesare. 

Încălzirea pe gaz începe să piardă teren
Proiectul lansat luna trecută de Primăria Deva în colaborare cu SC Electrocentrale Mintia începe să prindă contur. Proiectul prevede introducerea, pe scara blocului, a unei reţele de furnizare a agentului termic şi montarea de contoare individuale pentru fiecare apartament. Costurile sunt suportate de la bugetul local al municipiului Deva, sub formă de împrumut acordat asociaţiilor de proprietari, fără dobândă, şi care poate fi returnat într-o perioadă cuprinsă între cinci şi 10 ani, după cum stabilesc proprietarii. În plus, locuinţele în care există centrale termice de apartament au avantajul că pot beneficia de ambele sisteme de încălzire: centralizată şi pe gaz. Munca de convingere dusă de iniţiatorii proiectului a început să prindă contur. În câteva săptămâni, aproape 180 de apartamente – din care 30 cu centrale termice individuale – din cinci asociaţii de proprietari, s-au înscris în program. Lucrările vor începe săptămâna viitoare şi vor fi realizate de angajaţi ai SC Termocentrale Mintia. „În medie, costul pe apartament este de 1.500 lei, iar execuţia lucrărilor la o scară de bloc necesită cam două săptămâni”, a declarat Corina Oprişiu, administratorul public al municipiului Deva.

Tarif neschimbat la Gigacalorie
Contorizarea individuală a consumului de energie termică mai are un avantaj. Proprietarii vor încheia contractul de prestări servicii direct cu SC Electrocentrale Mintia, iar rău platnicii vor putea fi debranşaţi, individual, de la reţea, astfel încât să nu mai sufere toată scara sau imobilul. Viorica Nicula, directorul executiv al Primăriei Deva, dă asigurări că, în această iarnă, devenii nu vor plăti Gigacaloria (Gcal) cu mai mult de 174,18 lei, „iar în cazul în care Guvernul nu va mai subvenţiona agentul termic, diferenţa va fi suportată de către Primăria Deva, din bugetul local”.

One thought on “Termoficarea centralizată câştigă noi adepţi

  • O IDEE BUNA AS VREA CA SI ASOCIATIA MEA SA FACA ACEST DEMERS .

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura