Termocentrala Mintia trage tare pentru mediu

Magdalena Şerban

Deşi conducerile din anii trecuţi, de la Termocentrala Mintia, liberale şi pesediste, nu au reuşit să ducă la bun sfârşit investiţiile de mediu, ele critică, totuşi, proiectele actualului director, Tiberiu Mircea Borca (foto). Însă, acesta nu se lasă influenţat şi merge mai departe. Astfel, la sfârşitul anului trecut, la Termocentrala Mintia s-a derulat licitaţia de implementare a procedurii de colectare şi transport a zgurii, cenuşii şi a produselor de desulfurare, o politică de mediu vitală pentru companie. Directorul instituţiei, Tiberiu Mircea Borca, susţine că investiţiile de acest gen vor continua, până când vor fi îndeplinite toate cerinţele impuse de UE.

Fără poluare a solului

„De fapt, investiţia respectivă înseamnă punerea în funcţiune a unei staţii de şlam dens, iar procedeul presupune rezultarea unui material inert, care să nu aibă nici o influenţă asupra mediului înconjurător. Soluţia în acest caz este una mai pretenţioasă, însă e mai sigură. Încercăm să realizăm implementarea pe parcursul a 36 de luni, în funcţie de cum vom reuşi să alocăm fondurile din bugetul propriu (16 milioane de euro). Un alt proiect de mediu ce urmează  să fie derulat reprezintă procedura de desulfurare a gazelor de ardere pentru Grupul energetic 3”, a precizat Tiberiu Mircea Borca.

Grupurile energetice, modernizate rând pe rând

Grupul nr. 3 a fost reabilitat, în urma unei investiţii în valoare de 80 de milioane de euro, sub formă de credit garantat de statul român. “Grupul nr. 3 este în exploatare comercială, reabilitat cu sistem de control distribuit, însă mai necesită investiţia de mediu, care este absolut necesară, chiar dacă apasă pe umerii societăţii şi grevează preţul energiei electrice produse. Amortizarea acestei investiţii probabil că va genera pentru o anumită perioadă, creşterea preţului la energie”, a declarat Tiberiu Mircea Borca, directorul unităţii. La Termocentrala Mintia, mai trebuie să fie reabilitate grupurile nr. 4, 5 şi 6. Pentru grupul nr. 4 se încearcă găsirea unui credit-furnizor, adică un executant care să vină şi cu finanţarea. Mai este necesară apoi desulfurarea, dar după finalizarea procedurii de la Grupul 3. Grupurile 5 şi 6 au termen de conformare în 2013, iar în locul Grupurilor 1 şi 2 se vrea implementarea unui grup în ciclu combinat.

Cărbune mai scump

Deoarece 2011 a fost secetos, hidrocentralele nu au putut funcţiona la capacităţi mari, iar în schimb, Mintia a avut contracte pentru mai multă energie electrică, obligând unitatea să apeleze la import de cărbune, pe lângă cel provenit din contractul cu CNH Petroşani. Vestea mai puţin bună este că preţul cărbunelui din Valea Jiului va creşte. „Anul trecut, am avut un contract cu CNH pentru 1,2 milioane de tone de cărbune. Sperăm că vom reuşi să încheiem un nou contract şi pentru 2012. Nu putem vorbi de o cantitate fixă, anual, totul este în funcţie de cerinţele pieţei”, a declarat Tiberiu Mircea Borca.

5 comentarii la „Termocentrala Mintia trage tare pentru mediu

  • 25 ianuarie 2012 la 8:58
    Legătură permanentă

    Trebuie sa fie unitate frateasca in judetul Hunedoara : CNH- Termocentrala Mintia iar aceasta fratie trebuie sa fie garantata de oameni puternici Ridzi-Dorin Gligor.

  • 25 ianuarie 2012 la 11:29
    Legătură permanentă

    Alstom va construi o unitate de reducere a poluării de 53 mil. euro la Complexul Energetic Craiova
    25 Ianuarie 2012

    F

    Compania Alstom Power Italia, din grupul francez Alstom, va construi o unitate de desulfurare a gazelor de ardere evaluată la 227,5 milioane de lei (53,3 milioane de euro) pentru două blocuri energetice ale producătorului de energie Complexul Energetic Craiova, relatează Mediafax .

    Alstom Power a obţinut acest contract după ce a câştigat în 16 decembrie 2011 o licitaţie deschisă de producătorul de energie.

    Valoarea acordului este cu 17% mai mică faţă de estimările iniţiale, de 64,2 milioane de euro, se arată într-un anunţ al Complexului Energetic Craiova.

    Lucrările vor fi cofinanţate cu fonduri europene. Potrivit contractului, Alstom Power nu poate subcontracta lucrările.

    Complexul Energetic Craiova este deţinut de stat, prin Ministerului Economiei.

    Alstom este una dintre cele mai importante companii din lume în domeniul producerii de echipamente energetice şi feroviare.

    În România, grupul Alstom deţine trei firme, respectiv Alstom Power România, Alstom General Turbo şi Alstom Transport, precum şi un centru de coordonare a proiectelor de mediu din regiune.

  • 25 ianuarie 2012 la 11:37
    Legătură permanentă

    Voi nu ştiţi de capul vostru!!!vorbiţi de conducerile anterioare,dar de boul de Vladu, care a furat banii de la Termo, pentru PDL, nu ziceţi nimic???!!!Foarte bine vă face Mediul că vă amendează!!!Ar trebui să vă amendeze în fiecare zi!!!Aţi distrus Mediul în zona Veţel,Mintia şi Bejan- Şoimuş!!Aţi sifonat banii prin GAVELLA, firma de casă a PDL, hoţilor!!!Aveţi noroc cu ,,comisarul Moldovan,, ăla ,,curvă politică ,, care vă mai apără!!! Cernobâlul ,este la Termo-Mintia , pe o rază de 20 KM!!!Sperăm să o închidă cât mai ***ând!! Nu vă mai ascunde-ţi după locurile de muncă a minerilor, că şi-aşa şi pe alea le-aţi distrus!!! Aţi distrus tot ce va căzut în mână, ciumă portocalie!!!

  • 25 ianuarie 2012 la 13:57
    Legătură permanentă

    Macar asta vrea sa faka keva pt mediu ca alalatl numa o stiut sa dea bani la partid altefl inchid europeni termocentrala si bine fak la kat ne a poluat creieri

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.