Teren de sport din munca minorilor condamnaţi

17 aprilie 2014 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate, Flash

02 buziasVolodia Macovei

Şapte minori hunedoreni condamnaţi, alături de ceilalţi minori internaţi în Centrul Educativ Buziaş, beneficiază, de acum, de un nou teren de sport cu gazon sintetic. Banii pentru teren au fost obţinuţi după ce a fost scoasă la licitaţie maşina spectaculoasă construită inclusiv cu participarea a doi minori hunedoreni.
„Minorii condamnaţi învaţă că nimic nu este pierdut”
După cum scriam în MESAGERUL HUNEDOREAN, în octombrie 2013, doi minori hunedoreni cu condamnări, internaţi pe atunci la Centrul Educativ Buziaş, alături de alţi opt minori şi un grup de mecanici voluntari, au participat la proiectul „De la zero la Zorro”, proiect care a avut ca finalitate asamblarea, din piese casate, unei maşini deosebite, demnă de celebra serie cinematografică Mad Max.
Proiectul respectiv este rezultatul unei colaborări între Centrul Educativ Buziaş şi Asociaţia Bărbaţilor Creştini din Timişoara. „Analogia dintre numele proiectului (De la zero la Zorro, n.r.) şi situaţia beneficiarilor este aceea că, odată instituţionalizaţi, aceşti tineri sunt priviţi de către societate ca nişte „zerouri” sau „rebuturi”, etichetă păstrată, din păcate, şi după punerea lor în libertate. La internarea în centru, ca urmare a istoricului de viaţă, a feedback-ului pe care îl primesc de la familie şi societate, copiii pot considera că nu sunt buni de nimic, că sunt un zero, că par a fi aruncaţi în coşul de gunoi al societăţii. (…) Proiectul exprimă plastic scopul Centrului Educativ Buziaş: acela de a asigura educaţia şi asistenţa minorilor în vederea reintegrării sociale, având în vedere faptul că privarea de libertate duce la izolarea socială şi marcarea negativă a personalităţii. Astfel, tinerii implicaţi în proiect au învăţat să urmeze o disciplină de muncă, şi-au însuşit noţiuni teoretice şi practice de mecanică şi design şi ştiu să lucreze în echipă. Dar cel mai important lucru este că au învăţat că nimic nu este pierdut”, spune Lavinia Soloţchi, purtător de cuvânt, Centrul Educativ Buziaş.
Zorro a adus teren de sport
Odată realizată maşina, aceasta a fost prezentată, în perioada 10-20 octombrie 2013, la Salonul Auto Bucureşti, la eveniment fiind prezenţi şi trei dintre minorii internaţi în centrul de la Buziaş. În cadrul salonului auto, spectaculoasa realizare a minorilor de la Buziaş a fost scoasă la licitaţie, urmând ca fondurile obţinute să fie folosite pentru amenajarea unui teren de sport modern, cu gazon sintetic, echipat pentru minifotbal, baschet, volei şi handbal, destinat activităţilor sportive derulate de către minorii internaţi.
Şi chiar aşa s-a întâmplat. Astfel, Centrul Educativ Buziaş a inaugurat marţi, 15 aprilie 2014, la ora 10, terenul de sport cu gazon sintetic promis, la eveniment participând, alături de persoanele internate, angajaţii Centrului, reprezentanţii Asociaţiei Bărbaţilor Creştini din Timişoara, dar şi oficialităţi centrale şi locale.
Trebuie spus că, acum, în momentul inaugurării acestui modern teren de sport, cei 10 minori care au lucrat efectiv la proiect nu se mai află internaţi în centrul educativ de la Buziaş.
Din judeţul Hunedoara, în instituţia de reeducare sunt internaţi şapte minori condamnaţi: patru din Lupeni, doi din Petroşani şi unul din Deva.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Bulina neagră 18.04.2014

Damian Militaru, antrenor echipa de „Juniori Hagi Danone” a clubului Jiul Petroşani

Bulina albă 18.04.2014

Andra Daniliuc, sportivă CS Heian Deva

Gura lumii 18.04.2014

O firmă care are o responsabilitate socială imensă într-o localitate din sudul judeţului, deoarece furnizează un produs absolut necesar, a...

Închide