Actualitate

Terapia Bowen: Ce spun studiile despre eficacitatea acesteia?

Bowen este o tehnică de tratament holistică care acționează asupra țesutului conjunctiv moale (fascia) al corpului. Terapia Bowen poate fi utilizată pentru a trata probleme musculo-scheletice sau neurologice asociate, inclusiv leziuni sportive acute și afecțiuni cronice. Este blânda și relaxantă și nu folosește manipularea forțată.

 

Terapia Bowen se efectuează pe fascia superficială și profundă. Fascia, sau țesutul moale, este partea țesutului conjunctiv care învăluie, separă și influențează fiecare organ și țesut din corp.

 

Tehnica Bowen este sigură pentru aproape oricine, de la nou-născuți până la vârstnici și pentru aproape orice tulburare musculo-scheletică sau neuromusculară asociată. Este un tratament holistic care tratează întreaga persoană și care are ca scop tratarea cauzei problemelor, mai degrabă decât a simptomelor.

 

Pentru ce afecțiuni se folosește Terapia Bowen?

 

 

Terapia Bowen este utilizată pentru a trata o varietate de afecțiuni. În general, pacienții apelează la această terapie pentru calmarea durerilor și pentru a îmbunătăți funcțiile motorii.

 

În funcție de simptomele de bază, poate fi utilizată ca tratament complementar sau alternativ la medicina convențională.

 

Metoda poate fi utilizată pentru a trata următoarele afecțiuni:

 

 • umăr înghețat
 • dureri de cap și migrene
 • dureri de spate
 • dureri de gât
 • leziuni la genunchi

Se poate face și pentru a ameliora durerea cauzată de:

 

 • afecțiuni respiratorii, cum ar fi astmul
 • tulburări gastro-intestinale, cum ar fi sindromul intestinului iritabil
 • tratament pentru cancer

În plus, unii oameni folosesc terapia Bowen și pentru ameliorarea:

 • stresului
 • oboselii
 • depresiei
 • anxietății
 • tensiunii arteriale crescute

 

Există studii care să ateste beneficiile terapiei Bowen?

Cercetările privind eficacitatea clinică a terapiei Bowen arată în mod clar că este un tratament eficient, rentabil și sigur, care poate fi utilizat în spitale sau în cabinete private.

Practica actuală a Terapiei Bowen se bazează pe lucrările lui Thomas Bowen (1916-1982).

Eficacitatea muncii lui Thomas Bowen a fost evaluată pentru prima dată în 1975 în Raportul Comitetului de anchetă în chiropractică, osteopatie, homeopatie și naturopatie de către guvernul din UK, care a constatat că Thomas Bowen a văzut peste 13.000 de clienți având o rată de success de 80%  în atenuarea simptomelor atât pentru leziuni acute, cât și pentru afecțiuni cronice (Hansen și Taylor-Piliae, 2011).

Deși acest studiu a fost realizat în 1975, aceste constatări sunt susținute astăzi de dovezi anecdotice furnizate de membrii BAA în Bowen Workforce Survey 2012 (Asociația Bowen din Australia, 2012), care au constatat că 93,8% (n=337) dintre respondenți au raportat o rată de succes simptomatică mai mare de 71%.

Și mai semnificative sunt concluziile unei serii de studii clinice, prezentate mai jos, care în mod clar demonstrează beneficiile terapiei Bowen în asistarea pacienților într-o serie de probleme clinice, inclusiv:

 • viteza de recuperare după accidentare sau intervenție chirurgicală
 • recâștigarea flexibilității musculare
 • managementul durerii
 • revenirea la locul de muncă după accidentare
 • îmbunătățiri ale funcției neuromusculare la persoanele cu AVC chronic
 • îmbunătățiri ale bunăstării generale a pacienților.

 

Desi limitate ca număr, aceste studii clinice demonstrează clar eficacitatea clinică a lui Bowen

tratamente.

 

 

De asemenea, este semnificativă poziția acordată terapiei Bowen de guvernele din întreaga lume, în special guvernul britanic, care în 2000 a evaluat dovezile clinice disponibile și a clasificat Bowen ca terapie complementară (House of Lords, 2000) mai degrabă decât o „terapie alternativă”.

 

Studii:

 

Într-un studiu realizat în 2016, o femeie de 66 de ani a primit 14 ședințe de terapie Bowen în decurs de 4 luni, pentru tratarea migrenei și a rănilor la nivelul gâtului și maxilarului cauzate de accidente de mașină. Pacienta nu a raportat niciun simptom de durere după ședințe, chiar și la 10 luni de la realizarea terapiei.

 

Nikke Ariff a făcut o cercetare între 2003 și 2004 pentru a testa eficacitatea terapiei Bowen în tratarea astmului. Această cercetare, efectuată pe o perioadă de douăsprezece luni, a inclus participanți care aveau astm bronșic de peste 5 ani. Rezultatele au fost pozitive. 83% dintre participanți au raportat o reducere a frecvenței atacurilor de astm, 75% raportând o dependență mai mică de medicamente decât înainte de începerea tratamentelor.

 

Un studiu realizat de Dr. Bernie Carter, de la Universitatea Metropolitană din Manchester (Marea Britanie), arată eficiența terapiei Bowen pentru tratarea umărului înghețat după 3 până la 6 tratamente, chiar și la cei care au afecțiuni de lungă durată. Studiul a implicat 20 de participanți diagnosticați cu umăr înghețat și tratați cu terapia Bowen. 70% dintre participanți și-au recăpătat mobilitatea completă, egală cu partea neafectată, până la sfârșitul tratamentului.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura