EvenimentFlash

Ţepe de miliarde cu file cec

Livia Botici

Ieri, doi bărbaţi au fost arestaţi, fiind bănuiţi că, timp de un an de zile, au ”fraierit” zeci de firme din ţară. Aceştia cumpărau marfă de la diverse societăţi comerciale şi plăteau cu file cec fără acoperire.

Foloseauidentităţi false

Aproape 10 miliarde de lei vechi au strâns cei doi bărbaţi, unul din judeţul Hunedoara, iar celălalt din judeţul Constanţa, în urma unui plan de îmbogăţire rapidă, prin mijloace ilegale. Ionuţ Crişan, de 30 de ani şi Ionuţ Bălan, de 22 de ani, sunt cercetaţi penal pentru înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi evaziune fiscală, după ce, pe parcursul anului 2009, au ţepuit mai multe societăţi comerciale. Prin intermediul celor trei firme, ai căror administratori erau, tinerii achiziţionau utilaje folosite în construcţii şi diverse materiale utilizate pentru construcţiile de case. Aceştia contactau diverşi furnizori de pe raza judeţelor Hunedoara, Alba, Maramureş, Dolj şi Cluj, făceau comenzi pentru materiale, dar atunci când le primeau, plăteau cu file cec fără acoperire. În momentul în care societăţile comerciale înşelate îşi dădeau seama de ţeapa primită, era prea târziu, deoarece bărbaţii dispăreau fără urmă. Din cercetările poliţiştilor rezultă că ei foloseau de fiecare dată nume false, iar după fiecare „tun” dat, distrugeau documentele financiar-contabile ale societăţilor.

10 miliarde de lei vechi

Produsele cumpărate cu file cec false erau vândute imediat după achiziţie, la preţuri mult mai mici decât pe piaţa de materiale de construcţii. Sumele obţinute din valorificarea materialelor nu erau trecute niciodată în registrele contabile ale firmelor, tinerii însuşindu-şi de fiecare dată toţi banii rezultaţi. Anchetatorii estimează că, în acest fel, cei doi au reuşit ca, pe parcursul unui an întreg, să facă un profit peste 10 miliarde de lei vechi. „Faţă de cei doi învinuiţi a fost luată măsura reţinerii pentru 24 de ore, iar în cursul zilei de ieri au fost prezentaţi Tribunalului Hunedoara, care a emis pe numele lor mandate pentru 29 de zile. În cauză se continuă cercetările, pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale şi a prejudiciului creat de cei doi bărbaţi”, a declarat Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura