Telegondola spre „Castelul din Carpati” este aproape gata

8 octombrie 2010 | 4 Comentarii | Publicat in: Actualitate, Flash

Maximilian Gânju

La mijlocul lunii decembrie a acestui an, autorităţile locale din municipiul Vulcan – Hunedoara ar trebui să finalizeze un proiect de 466 de miliarde de lei vechi, care vizează construirea unei telegondole în staţiunea de schi de deasupra oraşului şi care l-a inspirat pe Jules Verne când a scris „Castelul din Carpaţi“. Lucrările sunt în grafic, iar banii alocaţi de Ministerul Turismului pentru dezvoltarea Staţiunii Pasul Vâlcan au venit, nu în totalitate, însă edilii sunt optimişti că vor inaugura lucrarea în 16 decembrie a.c.

Lucrările sunt în grafic
Ministerul Turismului a alocat din buget până în prezent 15.900.000 de lei, pentru lucrările la telegondolă şi alte 7.500.000 de lei au fost aprobate şi urmează să intre în conturile municipalităţii Vulcan. Această tranşă din urmă va finanţa construcţia unui teleschi pentru pârtiile din staţiune. Obiectivul cel mai important al proiectului este însă telegondola, iar lucrările sunt în grafic, susţine viceprimarul localităţii. Ar mai fi de montat doar doi stâlpi necesari instalaţiei, iar în 16 decembrie 2010, ar putea fi tăiată panglica. „Stadiul lucrărilor este următorul: cei 14 stâlpi ai telegondolei sunt montaţi iar cele 72 de telegondole se află deja în garajele constructorului din Pasul Vâlcan şi vor fi plasate pe cablu când se finalizează toate lucrările şi la ultimii doi stâlpi. Aşteptăm o Hotărâre de Guvern pentru defrişarea pădurii pe traseul telegondolei şi apoi, începem să construim instalaţiile electrice. La pârtia de schi, lucrăm în prezent şi încercăm să o aliniem la cea existentă. Suntem în grafic şi dacă nu avem probleme cu defrişarea pădurii, ne vom încadra în termene”, declară Angela Stoica, viceprimarul municipiului Vulcan.
Noua staţiune de schi din Valea Jiului, ce ar urma să concureze cu renumitele Straja şi Parâng, are însă doar două pârtii în lungime de 300 de metri fiecare. Schiorii vor trebui să se descurce pe acestea două în primul sezon, urmând ca mai apoi, să se mai amenajeze altele. Investiţia pare, la prima vedere, foarte mare pentru potenţialul staţiunii, însă viceprimarul spune că era necesară. Circa 200 de localnici îşi vor găsi de lucru în această iarnă, estimează edilii, urmând ca din următorul sezon, alte sute să lucreze în Pasul Vâlcan.

Jules Verne atrage turiştii
Proiectul de transformare a zonei Pasul Vâlcan într-o veritabilă staţiune turistică, întocmit de edilii din municipiul Vulcan, în urmă cu mai bine de patru ani, a fost prins în programul naţional „Schi în România”. Firmele care au câştigat licitaţia pentru construirea telegondolei sunt Acomin Cluj şi Leitner AG Spa Vipiteno din Italia. Proiectul cuprinde telegondola, ce va străbate un traseu de patru  kilometri, cinci pârtii de schi, cabane, puncte Salvamont şi de informare turistică. Edilii cred în reuşita acestuia şi mizează pe istoria zonei, care se presupune că l-a inspirat pe Jules Verne când a scris „Castelul din Carpaţi“. Ba ar fi şi date cum că scriitorul a iubit o româncă din Homorod, de focul căreia s-a stins, şi de dragul căreia a scris această carte, fapt care ar stârni curiozitatea turiştilor.

Comentarii (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. cetatean spune:

  Sunteti complet penibili cu leii vechi , ar fi cazul sa invatati ca in tara noastra moneda este leul si nu leii vechi sau noi .

 2. Johann spune:

  Jobs

  Daaaa! Eu as spune nu “circa”,ci cel putin “200 de localnici isi vor gasi de lucru in aceasta iarna”,pe traseul intre “Dinca” si statia de plecare.Parca-i vad la “munca” : “Nenea,imi dai si mie o mie ?” sau “Nenea,ma lasi sa-ti duc eu schiurile ?”.Iar daca-i refuzi decent:”Mai dute-n p…castelu’ din Carpati !”.Asa s-a intimplat si la investitiile de succes Penny market si Minimax si se intimpla in continuare.Referitor la “lei” draga “cetatean”,ce sa-i faci ? Guvernantii nostrii ne-au cam dezvatat si cu cei vechi si cu cei noi. Sintem coplesiti de maidanezi.

 3. Ionescu Iuliana spune:

  Ma bucur pentru Vulcan este un eveniment foarte inportant deatfel el este municipiu eu vad un potential mare,este o zona frumoasa.

 4. Johann spune:

  Si eu ma bucur,dar pentru bucuria dvs. draga doamna(domnisoara).Aveti dreptate,”este o zona frumoasa”,dar din pacate nu este administrata pe masura frumusetii ei,ci furata bucatica cu bucatica,pina va ramine un mare nimic.S-aveti zile cu adevarat frumoase.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Bulina neagră

Iosif Blaga, deputat PDL

Bulina albă

Iuliu Winkler, europarlamentar

Maşina poliţiei, lovită de un şofer grăbit

Aflaţi la locul unei tamponări, la intrarea în Deva, dinspre Simeria, poliţiştii au văzut cum o altă maşină, aflată în...

Închide