Sfertodocţii

8 octombrie 2010 | 12 Comentarii | Publicat in: Fara bascalie

Expresia consacrată este „semidoct”. Cred că am depăşit acest stadiu, chiar dacă unul dintre comentatorii ediţiei online îşi exprima îndoiala conform căreia nu doar cei care ne conduc sunt de vină, ci avem noi, toţi, o problemă. Avem, sunt perfect de acord, chiar mai multe probleme. Una este că nu prea avem din ce alege. Drum deschis semidoctismului nu atât spre putere, cât mai ales în anturajul ei. Docţii au fost înlocuiţi cu semidocţii. Gândiţi-vă că a fost consilier la Cotroceni Andrei Pleşu. A plecat din proprie iniţiativă, ceea ce dovedeşte înţelepciune. Când începi să vorbeşti de unul singur, semn că trebuie să te retragi. A fost consilierul lui Adrian Năstase şi jurnalistul Emil Hurezeanu. Tot din proprie iniţiativă a plecat, spunând că nu era luat în considerare.
Teoria spune că un lider ştie să se înconjoare de sfetnici capabili, de al căror sfat ar trebui să ţină cont. Din păcate, la noi, locul semidocţilor a fost luat de sfertodocţi, absolut paraleli cu domeniul în care activează. Dacă şeful ţine seama de opinia lor, e pierdut. Păţeşte, cum au păţit cei doi miniştri, unul al Muncii, celălalt al Finanţelor, care se uitau cu candoare unul la altul şi nici unul nu ştia ce să răspundă. Dacă o să aveţi răbdare să vă informaţi, apoi faceţi o analiză cam ce oameni ocupă funcţii pe la instituţii, veţi avea surpriza să vedeţi că unii sunt precum ministrul ţărănist de acum 12 ani, Avram Mureşan, electronist, devenit ministru al Agriculturii. Acum, ministeriatele or fi ele chestii de „management”, doar că specificul unei activităţi contemporane este atât de profund, încât o minimă specializare în domeniu este necesară. Am avut de-a face cu directori veniţi din uzină şi ajunşi pe la TVR, care pontau reporterii la opt ore şi au refuzat să-i lase să iasă pe poartă după ora oficială de încheiere a programului, 16.00. Degeaba li s-a spus că o conferinţă de presă sau un incendiu nu ţin cont de programul de opt ore. Până nu li s-a explicat de la un nivel „superior”, nu au permis încălcarea programului. Nebunia a durat vreo două zile.
Pe criterii strict politice, partidele s-au obişnuit să-şi pună prin funcţii oameni fără expertiză, dar 100 la sută obedienţi. În plan partinic, o vreme treaba merge. Pe termen mediu şi lung, rezultatele pentru ţară sunt catastrofale. Se şi vede – foarte mulţi din cei ce ştiu ce ar trebui făcut sunt spectatori deziluzionaţi.

Loading...

Comentarii (12)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. maria spune:

  mare adevar ca nu avem de ales si cind am ales a fost catastrofal pentru noi toti, ne uitam talinzi ce destept parea sa fie Roman ca stie si vorbeste fluent mai multe limbi straine dar din superbele sale capacitati ne-am ales cu un dezastru al industriei usoare si cu cea a prelucrarii linei, caci merinosul romanesc in viziunea lui tembela trebuia sa dispara sau sa nu mai vorbim de cit de inginer s-a dovedit a fi Berceanu si tot asa din gresala in gresala ne miram cind ii vedem pe altii de ce sunt capabili, cum un inginer chimist este meneger general al firmei Rolex sau o profesoara de engleza-italiana este director resurse umane la firma Balli. treaba este ca exemplele nominate la urma sunt persoane care studie de-adevaratelea sa faca fata responsabilitatii si mai ales concurentei acerbe pentru acele posturi si nu gonesc cu o armata de chefli si pitipoance sa rupa gura tirgului, imbatosindu-se de ispravile lor. treaba este ca sistemul legislativ i-ar trimite dupa gratii la cel mai mic abuz, asta nu inseamna ca in lume nu se intimpla sa nu fie si personaje care dau tepe grandicele. este alegerea fiecaruia cum doreste sa razbata, doar ca la altii incompetenta se plateste scump, la noi se premiaza substantial!

 2. ED spune:

  Va multumesc mult ca, a-ti raspuns asa de elegant unei opini . Ne-am cistigat acum citiva ani dreptul (posibilitatea ) de a calatorii in stainatate , dreptul de a avea acces la cultura europeana cu toate esentele ei fie pozitive sau negative.Sint convins ca multi dintre noi, incepind de la oameni cu situatii financiare bune si terminind cu cei mai saraci au avut ocazia sa calatoreasca intr-o tara vecina ,sa vada si sa inteleaga ceva . Asa cum spunea si Maria ,nu cred ca trebuie neaparat sa fi ,, ceasornicar ´´ ca sa poti conduce Rolex -ul . Cred in schimb ca trebuie sa ai simtul frumosului , al ordini , al curateniei si nu in cele din urma al Banului ca sa poti realiza ceva . Ma intreb oare ,( din cei 8-10-12 milioane de romani care au avut aceasta posibilitate )citi au incercat sa schimbe ceva ? Ne vom lovi de un raspuns trist : nu pot din cauza sistemului – (asa cum scriati si Dv. intr-un articol recent) un sistem creat nu de ei ci de noi .Ne lipsesc din pacate aceste lucruri,simtul de a face din ceva urit ceva frumos , din ceva prost ceva bun . Avem prea putini oameni care ar putea sa mai schimbe ceva . Ramin totusi la parerea mea ca , suntem o Natie slaba . Cu simpatie ED

 3. Johann spune:

  Astfel de apendice si organul mama sau tata care le hraneste trebuiesc “extirpate” prin izolare.Aceasta operatie insa,nu se poate face decit daca cei multi sint convinsi de necestatea ei formind o echipa,grup,esalon social care exceleaza prin etica,altruism si profesionism.Pentru asta cuvintul magic este:impreuna.In ultimii 20 de ani,si nu numai am fost supusi unei politici dizgratioase si pagubitoare de dezbinare,invrajbire intre variate categorii sociale(tineri-virstnici,pensionari-salariati,barbati-femei,parinti-profesori,medici-pacienti,s.a.,s.a.)Singura alternativaeste ca nemultumirile comune sa le rezolvam impreuna,umar linga umar sau “besides soldier soldier” cum spunea cineva. P.S. In context,sa nu uitam ca in aceste zile se desfasoara la Hunedoara festivalul Muzicastel 2010,care e un”altceva” pe care ni-l dorim cu totii.In plus simbata de la orele 18.00 un eveniment de toata isprava,care poate fi un “pansament” pentru durerile noastre.Dar,pentru asta sa ne dam mina cit mai multi si sa fim acolo,ma repet,IMPREUNA.Sperind ca va stimulez,dar si pentru a va face ziua mai frumoasa va ofer o un videoclip al “pustoaicelor” de la “Atomic Kitten”-Wohle again,care mie-mi merge la suflet si ma face mai optimist.S-aveti soarele pe chip !http://www.youtube.com/watch?v=lDIQGmglFW8

 4. maria spune:

  dle Ed, eu nu as spune neaparat ca suntem o natie slaba, poate slab educata da. dupa ce ieri am avut o surpriza placuta ca in sfirsit premiul Nobel pentru literatura si-a meritat scriitorul, adica Llosa, azi putem spune ca acelasi premiu de asta data pentru pace si-a meritat premiatul, adica dezidentul chinez Ling Xiaobo (imi pare ca se numeste).ce m-a uimit pe mine a fost bucuria manifestata de toti sudamericanii, indiferent ca erau din Argentina sau Columbia sau Brazilia, Nobelul era pentru tot continentul si daca ne gindim la ce situatii teribile sunt in majoritatea acelor tarii!!!si cind ma gindesc la polemica laureatei de anul trecut a acestui premiu, Hertha Muler si o parte a scriitorilor romani, zau, orice comentariu ramane inutil, chiar daca in aceasta polemica se prinde , iata, Cartarescu…important este sa sti sa traiesti cu aceiasi intensitate si normalitate starile de sublim cum se traiesc si starile de disperare, doar ca nu prea stim sa traim…normal…

 5. sever mateuca spune:

  stimate ed, nu inteleg de ce trebuie sa multumesti tu pemntru raspunsul mariei ? pentru ca esti de fapt gruian in anonimat ? apoi, a scrie corect in lb. romana este o obligatie pentru oricare roman. se scrie: “ati raspuns” nu “a-ti raspuns” cum ai scris tu. stiu, imi vei spune ca ai fost grabit. scrierea corecta este ca mersul pe bicicleta. odata invatata nu se uita, ramane in subconstient. apropo, alexandru gruian ! e adevarat ce spui tu cu promovarea neprofesionistilor. dar, daca imi aduc bine aminte si tu esti inginer si ai intrat direct de la demolarea de case in presa. gresesc ?

 6. alex gruian spune:

  Mai mateuca, esti de doi bani, de aia si vorbesc asa cu tine. Nu-ti aduci aminte nimic, am scris tot ceea ce spui tu in cartea mea, se numeste “Liniste! Breaking news.” Acolo scrie tot, si de inginerie, si de demolat case, pot sa citesca tot, toti cei ce vor si care sper ca inteleg cate ceva. Tu nu pricepi nimic, nu stiu de ce ma ostenesc sa-ti reaspund, mai ales ca iti trimiti comentariile cu nume schimbate de pe acelasi IP de calculator. Toti rad cand semnezi “sever mateuca”. Schimba computatorul, omule, cand semnezi asa si cand semnezi altfel, stii tu cum. Iar in rest, cu ED gruian in anonimat, esti doar paranoic. Imi pare rau, tocmai cand imi schimbasem parerea despre tine, crezand ca esti (totusi!) un om de caracter, ai demonstrat contrariul. Schimba-ti porecla si calculatorul, ca sa poti comenta linistit. S-auzimn numai de bine.

 7. sever mateuca spune:

  ei, asta cu rasul este valabila in alte situatii. da, rad ? crezi ca tu nu esti luat in ras ? chiar de foarte, foarte multi, mult mai multi decat crezi tu. in ce priveste caracterul e mai bine sa nu vorbesti, pentru ca se exprima oameni cu care ai lucrat in presa. si sa stii ca nu sunt putini. stii tu care sunt acestia.

 8. alex gruian spune:

  mateuca…lasa-ne!

 9. sever mateuca spune:

  pai, te las pentru ca nu mai argumente. si se dovedeste ca doar laudatorii iti sunt pe plac. de fapt, stai, cum adica lasa-ne ? eu cutine discutam.

 10. alex gruian spune:

  da, dar eu nu mai discut cu tine. lasa-ne…eu stiu cine esti, dar pentru ceilalti, esti un las anonim. lasa-ne. si asa nu intelegi nimic. varsa-ti fierea si lasa-ne.

 11. GARDA spune:

  Nu disperati. GARDA se aduna! GARDA CRESTE. GARDA va salva ROMANIA de tradatori si lepre! TRAIASCA GARDA! TRAIASCA ROMANIA SI NEAMUL ROMANESC!

 12. sever mateuca spune:

  nu te amagi ca nu vars nici o fiere. asta faci tu si ai facut-o de multe ori. o faci si in editorialul de azi, 12 oct. nimeni nu e bun de nimic. in concluzie, oglinda oglinjoara cine e cel mai frumos din tara ?

Scrie un comentariu

Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Telegondola spre „Castelul din Carpati” este aproape gata

La mijlocul lunii decembrie a acestui an, autorităţile locale din municipiul Vulcan – Hunedoara ar trebui să finalizeze un proiect...

Bulina neagră

Iosif Blaga, deputat PDL

Bulina albă

Iuliu Winkler, europarlamentar

Închide