Comunitate

Teatrul din Deva rămâne întâiul reper cultural din judeţ

Natalia Bumbac

Teatrul de Artă din Deva (TAD) continuă să fie şi în acest an la înălţime. O instituţie culturală care stă sub semnul valorii şi care a devenit reperul numărul unu în materie de cultură din judeţ. Cu o suită de spectacole excepţionale, la început de an, teatrul devean vine să marcheze Centenarul Marii Uniri de la 1918. În paralel, pregăteşte noi reprezentaţii dramaturgice cu care să fascineze publicul devean. De asemenea, îşi reafirmă valenţele muzicale prin producţiile muzicale şi de operă, precum organizarea Festivalului Hunedoara Lirică, dar şi a preselecţiei pentru concursul internaţional „Belvedere Singing Opera Competition for Young Singers“. Şi acestea sunt doar câteva dintre planurile teatrului pentru 2018.
Patru spectacole dedicate Marii Uniri

Aşadar, TAD a început anul 2018 în forţă, cu două premiere, ambele fiind legate de celebrarea Marii Uniri. Prima reprezentaţie, „Fotograful Unirii”, s-a jucat pe 19 ianuarie, o producţie multimedia realizată în parteneriat cu Institutul Cultural Român (ICR). Este un spectacol document, pe un text scris de Dinu Dinulescu, o combinaţie între teatru şi film, fiind un gen abordat pentru prima dată la teatrul devean. Piesa va fi una itinerantă, urmând să fie jucată pe mai multe scene din ţară şi din afara ţării.
„Pentru început, din discuţiile cu cei de la ICR, se preconizează să jucăm la Madrid, Barcelona, Viena şi Chişinău. Totodată, am vrea să jucăm şi la Bucureşti, la Teatrul Naţional, aşteptăm avizul conducerii instituţiei”, a declarat Mihai Panaitescu, managerul TAD.
Din acelaşi ciclu de spectacole dedicate Marii Uniri face parte şi piesa „Pădurea Spânzuraţilor”, de Liviu Rebreanu, care s-a jucat în premieră pe 21 ianuarie. Adaptarea scenică şi regia aparţin lui Marius Oltean, de la Universitatea de Arte din Târgu Mureş, fiind încă o piesă cu care instituţia culturală din Deva va merge în turnee prin ţară şi peste hotarele ei. „Pădurea spânzuraţilor” este o lecţie despre viaţă, devotament, sacrificiu, despre ororile războiului şi patriotism, aşa cum a descris-o regizorul şi managerul TAD, Mihai Panaitescu.
Din acelaşi registru, dedicat Marii Uniri, în 15 ianuarie la TAD a avut loc spectacolul „Mari patrioţi români. Mihai Eminescu – Promotorul Unirii”, care s-a jucat cu sala arhiplină. Pe scena teatrului devean, în 27 ianuarie, se va desfăşura spectacolul „Românii şi Rutenii la Marea Unire”, fiind a patra manifestare culturală dedicată unificării tuturor românilor, evenimentul fiind organizat de Uniunea Culturală a Rutenilor din România.
Comedii aşteptate de publicul devean
În ceea ce priveşte repertoriul permanent, TAD are acum în pregătire trei spectacole, una dintre orientările stagiunii fiind colaborările cu actori celebri în întreaga ţară. „Dacă în stagiunea trecută am acordat şanse tinerilor actori, în acest an, alături de noi vor fi şi mari actori ai scenei româneşti. Vom debuta cu o comedie, «Vecina de alături» de Pierre Chesnaut, a cărei premieră va fi pe 10 februarie şi în care joacă actorii Irina Movilă şi Mircea Rusu, nume cunoscute în lumea teatrului şi cinematografiei româneşti. Stagiunea va fi foarte plină şi variată. Va urma o tragicomedie în două personaje – «Ultima dorinţă» de Denis Dinulescu. Apoi, în luna aprilie va fi premiera piesei «O noapte furtunoasă» de Ion Luca Caragiale, realizată în parteneriat cu Teatrul de Vest din Reşiţa”, a declarat Mihai Panaitescu (foto). Spectacolul „O noapte furtunoasă” o are ca scenograf pe Dorothea Iordănescu, din Timişoara, iar regia îi aparţine managerului TAD.
Se pregăteşte a doua ediţie – „Hunedora Lirică”
Dacă la capitolul dramaturgic TAD a punctat câteva realizări chiar de la începutul anului, în ceea ce priveşte producţiile muzicale, un domeniu care a devenit deja o tradiţie, evenimentele din acest an abia stau să se „coacă”. Primul ar fi organizarea şi găzduirea în 14 aprilie a preselecţiei pentru concursul internaţional „Belvedere Singing Opera Competition for Young Opera Singers”. Este un eveniment care pune teatrul devean şi municipiul Deva pe harta culturii mondiale, alături de alte 64 de oraşe de pe toate continentele, unde se vor organiza preselecţii similare. „Alături de Metropolitan Opera, de Opera din Viena apare şi Teatrul din Deva. Pe noi ne onorează şi suntem mândri că vom găzdui această preselecţie. Va fi primul eveniment din acest an dedicat muzicii. Ele vor fi multe, deoarece suntem singurul teatru din ţară care producem operă”, a precizat managerul TAD.
În plus, teatrul devean pregăteşte a doua ediţie a festivalului internaţional de muzică clasică şi de operă „Hunedoara Lirică”, prima ediţie fiind indiscutabil un succes. „Deja pregătim ediţia din acest an a festivalului, care se va desfăşura între 9 şi 15 iulie, suntem în discuţii cu diverse personalităţi ale operei şi ale operetei din întreaga lume. Dacă lucrurile merg bine, încercăm să diversificăm şi să introducem baletul şi opereta în repertoriul festivalului. Până la festival avem Laboratorul liric, de data aceasta TAD va produce «Nunta lui Figaro» cu distribuţie internaţională în luna mai”, a spus Panaitescu.
„Dracula bass” ar fi un alt eveniment muzical internaţional marca TAD, de data aceasta desfăşurat sub formă de concurs la care vor fi invitaţi cei mai buni instrumentişti de chitară bas din lume.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura