TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

1 martie 2017 | Adauga un comentariu | Publicat in: Mesagerul juridic

Doris Visirin, avocat

Taxele judiciare de timbru sunt percepute cu ocazia formulării unor acţiuni sau cereri la instanţele judecătoreşti de orice grad. Ele diferă, în funcţie de natura cauzei, de valoarea drepturilor patrimoniale litigioase şi sunt fie fixe, fie calculate printr-un algoritm stabilit prin legea 80/2013, o sumă fixă plus un procent din valoarea dedusă judecăţii.
Taxele judiciare de timbru se achită anticipat de către justiţiabili, adică deodată cu depunerea cererii de chemare în judecată, sau într-un termen stabilit de instanţă printr-o adresă transmisă părţii, în etapa de regularizare a cererii de chemare în judecată. În situaţia în care o taxă de timbru stabilită de către instanţă nu este achitată integral de justiţiabil până la termenul stabilit de aceasta, cererea de chemare în judecată se anulează.
În situaţia în care partea îndeplineşte anumite condiţii prevăzute de OUG 51/ 2008, are posibilitatea să solicite instanţei să-i încuviinţeze aşa zisul „ajutor public judiciar”, prin care se pot acorda facilităţi sub formă de reduceri, eşalonări sau amânări pentru plata taxelor judiciare de timbru. Cererile pentru acordarea ajutorului public judiciar se pot formula în situaţiile prevăzute de lege, situaţii care au în vedere cuantumul venitului net pe membru de familie sau, în cazul persoanelor juridice, media venitului net pe ultimele trei luni de activitate.
Dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de OUG 51/2008, instanţa poate dispune reducerea, eşalonarea sau amânarea plăţii taxei judiciare de timbru sau atât reducerea cât şi eşalonarea sau amânarea plăţii.
Cererea se depune la instanţa învestită cu soluţionarea cauzei şi trebuie să fie însoţită, în cazul persoanelor fizice, de înscrisuri doveditoare ale veniturilor acestuia şi ale membrilor familiei şi dovezi cu privire la obligaţiile de întreţinere şi de plată, precum şi de o declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte dacă solicitantul a mai beneficiat în ultimele 12 luni de ajutor public judiciar.
Sumele plătite cu titlu de taxe judiciare de timbru fac parte din cheltuielile de judecată şi instanţa poate obliga partea care pierde procesul să suporte aceste cheltuieli, făcându-se această precizare în hotărârea pronunţată.
Taxele judiciare de timbru se achită şi în situaţia promovării unor căi de atac, situaţie în care acestea se achită în cuantum de 1/2 din valoarea iniţială.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
CSŞ Petroşani a rămas lideră în campionatul de handbal al junioarelor

Echipele de junioare II şi III a clubului CSŞ Petroşani continuă să conducă clasamentele seriilor din care fac parte, în...

Autobergamo vrea trei puncte de pe terenul campioanei

Gruparea antrenată de Florin Ignat va întâlni azi, în deplasare, pe City’us Tg. Mureş, campioana en-titre a României, într-o partidă...

Exclus din partid, liberalul Francisc Kovacs a ratat şi funcţia de consilier local

Preşedintele CARP Deva, Francisc Kovacs (foto), a lansat, ieri, în şedinţa de Consiliu Local Deva, acuzaţii grave la adresa liderilor...

Închide