Actualitate

Târnosirea bisericii renovate din Mãrtineşti

Nicoleta Popa

Mare sărbătoare ieri în comuna Mărtineşti, cu prilejul târnosirii bisericii din satul de reşedinţă al comunei, care a fost complet renovată. Zeci de persoane au participat la slujba religioasă oficiată cu această ocazie de Preasfinţitul Gurie, Episcop al Devei şi Hunedoarei, împreună cu un sobor de 16 preoţi.

Oaspeţi din tot judeţul

Slujba de târnosire a lăcaşului de cult a fost urmată de oficierea Sfintei Liturghii. La finalul acesteia, credincioşii au intrat în Sfântul Altar, pentru a se închina şi a săruta Sfânta Masă, Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce. Alături de credincioşii din Mărtineşti, la această manifestare au participat preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ, primari şi aleşi locali din Orăştie şi comunele învecinate, precum şi consilieri judeţeni.

Prima biserică din Hunedoara sfinţită de Episcop

Cu acest prilej, Mircea Ioan Moloţ a primit din partea Preasfinţitului Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, o diplomă de mulţumire şi binecuvântare. „Mulţumesc membrilor Consiliului Judeţean că au dat dovadă de înţelepciune, şi în cei şase ani de când conducem împreună judeţul Hunedoara, au acordat 100 de miliarde de lei tuturor lăcaşelor de cult din judeţul nostru. Mă bucur că am reuşit să renovăm această biserică, mai ales că ea se află în satul meu natal şi am avut cinstea de a fi târnosită de însuşi Episcopul Devei şi Hunedoarei”, a declarat Mircea Ioan Moloţ.

În 2006 a început renovarea

Biserica din Mărtineşti a fost construită între anii 1905-1907, în formă de navă, pe o fundaţie de piatră. Lăcaşul de cult, construit din cărămidă, este acoperit cu ţiglă în formă de solzi, având o boltă semicilindrică, înaltă de şapte metri. În turnul înalt de 28 de metri, sunt trei clopote bine armonizate. În anul 2006 au început lucrările de renovare a acestui lăcaş de cult, fondurile pentru reparaţiile exterioare, interioare, şi pentru instalaţia de încălzire centrală fiind alocate de Consiliul Judeţean Hunedoara. În perioada 2008-2009, a fost realizată pictura bisericii, atât în exterior, cât şi în interior, această lucrare fiind susţinută financiar de către familia Mircea Ioan Moloţ.

Episcopul Gurie, Cetăţean de Onoare

Vineri, în cadrul şedinţei CJ Hunedoara, Episcopul Gurie al Devei şi Hunedoarei a primit din partea consilierilor titlul şi Diploma de Cetăţean de Onoare al judeţului Hunedoara, care au fost însoţite şi de un dar mai puţin obişnuit: o icoană realizată de caricaturistul cu renume mondial, Ştefan Popa Popa’s.

3 comentarii la „Târnosirea bisericii renovate din Mãrtineşti

  • domnule molot va anunt public ca voi sesiza d n a alba referitor la folosirea fonduriilor alocate com martinesti in ultima perioada in schimbul dijmuirii altor localitatii RUSINE

  • Moloteeeee.!!!!…m-ai lasat fara presedentieeee! Lumeeee!!! L-a ce ti-a trebuit mancati-as sa fii presedinte 2 in unu! Ti-a fost ciuda ca eram eu primaru 4 X 4!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura