Târgul de la Pui a adunat mii de oameni

04-targ-puiMagdalena Şerban

A devenit deja tradiţie în comuna Pui ca în 14 octombrie, an de an, să se desfăşoare ”Târgul de animale”, cu scopul de a revitaliza acest sector de activitate şi de a-i stimula pe locuitori să-şi promoveze mai bine produsele.
Vineri, la ceas de mare sărbătoare ortodoxă, mii de curioşi s-au adunat aici, fie pentru a-şi negocia cele necesare, fie doar de dragul de a afla noutăţile. Nici reprezentanţii autorităţilor nu s-au lăsat mai prejos, printre cei care au ajuns la Pui fiind şi Laurenţiu Nistor, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara.
În ciuda vremurilor scurse, târgul de animale din Pui stă în picioare de peste un secol şi jumătate, fiecare ediţie adunând mii de curioşi şi muşterii. La fel ca în trecut, şi în acest an, de o parte şi de alta a centrului de comună, pe o suprafaţă de 3,5 kilometri, s-au putut găsi tarabe cu tot felul de produse: celebrele mărgele din turtă, castane coapte, vată de zahăr – deliciul copiilor, seminţe prăjite, dovleci copţi, pită pe vatră, celebrii mici şi virşli, produse de artizanat etc.  Fiecare comerciant şi-a improvizat câte o tarabă, unii şi-au confecţionat mese de lemn, în timp ce alţii şi-au adus mesele de acasă. De asemenea, animalele au fost cântărite din priviri şi au fost negociate la mare artă. Târgul de la Pui o fi vechi, dar nu e deloc unic: astfel de talciocuri sau bâlciuri erau organizate în multe alte localităţi în decursul istoriei Ardealului – totuşi, acesta e singurul care nu doar că şi-a păstrat tradiţia, dar creşte anual, şi aceasta într-un secol în care nu mai există fostele bariere istorice între regiuni. Prin urmare, participanţii nu au fost doar din judeţul nostru, ci şi din alte zone ale ţării.
“Ne-am bucurat de lume multă şi de o ofertă pe măsură. Sper ca oamenii să fi putut să-şi achiziţioneze ce le-a poftit inima, paleta de produse comercializate în anul acesta fiind una diversă. Ducem mai departe tradiţia şi vă spun de pe acum, dragi consăteni şi stimaţi hunedoreni, că vă aştept şi la ediţia din anul viitor”, a declarat Victor Stoica, primarul comunei Pui.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare