Actualitate

Tăietorii de lemne, ţinuţi sub lupă de jandarmii hunedoreni

Natalia Bumbac

Tăierile ilegale de arbori, furturile de lemne şi transportul acestora fără documentele aferente sunt în scădere, arată reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Hunedoara. Totul se datorează modificărilor legislative din octombrie 2016, atunci când jandarmilor le-au fost extinse atribuţiile pentru a proteja fondul silvic. Precum şi controlului riguros al traseului pe care-l parcurg arborii tăiaţi din pădure până la destinatar cu ajutorul aplicaţiei informatice SUMAL (inspectorul pădurilor).

„Se confiscă şi autovehiculele”
Colonelul Marius Iosif, prim adjunctul şefului jandarmilor hunedoreni, a declarat ieri într-o conferinţă de presă că judeţul nostru este un caz fericit în ceea ce priveşte defrişările ilegale de pădure comparativ cu alte zone ale ţării, nefiind afectat semnificativ. Mai mult de atât, în anii trecuţi, au existat şi în pădurile hunedorene situaţii frecvente de furturi de lemne, sau tăieri ilegale, numărul lor scăzând odată cu controalele intensive ale autorităţilor. „Fenomenul furturilor s-a diminuat în ultima perioadă. Asta şi pentru că se confiscă inclusiv autovehiculul în cazul în care sunt depistate nereguli în documentele de însoţire. În 2017, am depistat doar patru transporturi de lemne fără documente, ceea ce este foarte puţin comparativ cu anii trecuţi”, a declarat colonelul Marius Iosif. Acesta a mai precizat că misiunile jandarmilor nu sunt planificate din timp şi să existe riscul scurgerii de informaţii, astfel încât, hoţii de lemne nu au cum să fie pregătiţi pentru a evita controalele.

Locul III pe ţară la suprafaţa împădurită
În altă ordine de idei, colonelul Marius Iosif a arătat că judeţul Hunedoara este al treilea pe ţară ca suprafaţă de pădure, având 291.895 de hectare în fondul forestier naţional. Dintre acestea, 169.322 hectare sunt în proprietate publică a statului, restul aparţinând unităţilor administrativ teritoriale, persoanelor juridice şi fizice. Majoritatea încălcărilor legislaţiei privind protecţia fondului silvic au fost descoperite de jandarmi în pădurile aparţinând persoanelor juridice sau fizice, a mai subliniat colonelul Marius Iosif.
În ceea ce priveşte acţiunile jandarmilor pentru protejarea fondului silvic de la momentul modificării legislative, acestea au crescut cu peste 200 la sută. Dacă între 1 ianuarie – 1 noiembrie 2016, jandarmii hunedoreni au efectuat 197 de controale, în mod independent sau în comun cu alte instituţii abilitate, între 1 noiembrie 2016 şi 30 august 2017, numărul acţiunilor ajunge la 450.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura