ActualitateFlash

Tăierea castanilor din Hunedoara este, clar, ilegală

Cristina Ghenea

După apariţia în cotidianul nostru a articolului referitor la tăierea castanilor de pe cel mai mare bulevard al Hunedoarei – articol documentat şi redactat în urma unor sesizări primite de la locuitori ai municipiului – primarul Ovidiu Hada a ţinut cu tot dinadinsul să ne demonstreze nouă, dar şi opiniei publice, că informaţia este eronată şi că, de fapt, municipalitatea deţine avizul de mediu necesar.

Exista acord, dar pentru altceva

Astfel că, în prima zi a acestei săptămâni, Primăria Hunedoara a emis un comunicat de presă, prin care înştiinţează cetăţenii cu privire la următoarele: „Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara a fost înştiinţată de instituţia noastră cu privire la necesitatea tăierii şi toaletării arborilor, din cauza îmbătrânirii avansate, stării fitosanitare precare sau evitării producerii de accidente. Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara, prin adresa nr. 6881/28.07.2011, a informat Primăria municipiului Hunedoara că este de acord cu solicitarea înaintată de aceasta din urmă şi că Primăria are obligaţia de a planta arbori tineri în locul fiecărui arbore tăiat“.
Dar, să vedem care este adevărul, legat de acest aviz de mediu. Prin adresa nr. 34.965/18.07.2011, Primăria Hunedoara solicita Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara punctul de vedere referitor la intenţia de a tăia un număr de 282 de plopi de pe raza municipiului, deoarece aveau un grad de îmbătrânire avansat, şi din această cauză, reprezentau un pericol pentru siguranţa traficului rutier şi a cetăţenilor etc. La această solicitare, era ataşat şi tabelul cu locurile în care se aflau plopii respectivi, printre care, evident, nu se număra şi bulevardul Dacia.
La această adresă a primăriei, APM Hunedoara a dat, sub nr. 6881/28. 07.2011, un acord de principiu de „tăiere a plopilor bătrâni”, menţionaţi în adresa primăriei, dar cu obligaţia expresă de a replanta arbori tineri în locul fiecărui plop tăiat.

Castanul nu-i tot una cu plopul

Din cele relatate, rezultă clar că Primăria Hunedoara – aşa cum am precizat, de fapt, şi în precedentul nostru articol – n-avea avizul de mediu pentru tăierea castanilor de pe bulevardul Dacia şi nici a altor copaci, cu excepţia plopilor bătrâni din oraş. Deci, avizul pe care Ovidiu Hada susţine că-l deţine, nu are nici în clin, nici în mânecă, cu tăierea castanilor din zona Union. Altfel spus, tăind aceşti castani, reprezentanţii primăriei au comis o ilegalitate.
Aşa stând lucrurile, ce putem crede despre domnul primar al municipiului Hunedoara? Ori că pentru domnia sa castanul este tot una cu plopul, ori că a încercat să dezinformeze – asta, ca să ne exprimăm eufemistic!  – mass media şi implicit cetăţenii din oraş, acum, în prag de alegeri.

8 comentarii la „Tăierea castanilor din Hunedoara este, clar, ilegală

 • JOS CIOCOIU, JOS STRIGOIU SECURIST MIRCEA IOAN MOLOT.

 • Incerc sa fiu cat pot eu de obiectiv si zic asa: sigur ca pentru modernizarea bulevardului am fi acceptat pana la urma ideea ca niste castani seculari trebuie taiati, pentru ca uneori progresul presupune si astfel de actiuni.Insa, faptul ca primarul a taiat castanii fara aviz de la mediu, imi demostreaza inca o data ca Hada nu are nimic in comun cu respectul fata de lege si fata de Hunedoara sau, pur si simplu, e incompetent. Se pare ca Hada tine cu orice pret sa iasa urat din istoria Hunedoarei. Pacat de anii si de sperantele irosite!

 • Pai e in prag de alegeri e in stare de orice! Cum sa recunoasca ca a taiat castanii de capul lui, cand e blamat de toata lumea pentru ca ii taie!

 • Rusine! Rusine! Rusine! Vrem sa pastram Hunedoara verde!

 • Rusine! Rusine! Rusine! Vrem sa pastram Hunedoara verde si se vede ca nu aveti niciu respect pentru asta!

 • Despre trecerile de pieton ce parere aveti ? Nu ca as vrea sa devin penibil , dar construirea acestor locuri de parcare pe sau in apropierea trecerilor pt. pietoni fara a tine cont de legislatia rutiera poate reprezenta un pericol pentru siguranţa traficului rutier şi a cetăţenilor etc. Oare cei de la Politie au observat asta ? Sau este total o lipsa de interes . Daca tot ne modernizam ar fi bine sa ne mai si civilizam . O zi buna tuturor .

 • Si castanii, unde sunt castanii…Stim cu totii ca intre un castan si un plop este o mare deosebire, asa ca nu inteleg cum de s-a produs confuzia si castanii au intrat in categoria plopilor.Rusine, incearca sa ne duca de nas cu nesimtire cu un aviz de mediu inexistent.

 • Hada ai distrus tot ce mai ramasese frumos in Hunedoara adica : NATURA!!!
  Du-te si taieti copacii in propria ta curte…incompetentule.
  Sa faci parcari intre castani? Buna idee. Te rog sa vezi cate masini o sa parcheze in ele…cand cad castanele si toate ciorille se caca la greu.
  Cea mai proasta ideea de campanie pe care am vazut-o vreodata.
  Pacat ca o sa tragem noi, toti, din cauza ideilor tale tampite.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura