Sute de hunedoreni au popriri pe pensii

5 octombrie 2010 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate

Carmen Cosman

Sute de pensionari din judeţul Hunedoara s-au trezit cu pensiile diminuate, din cauză că nu şi-au achitat creditele la bănci, impozitele ori taxele către asociaţiile de locatari. Alte câteva mii plătesc creditele direct din pensie de bunăvoie, pentru că altfel, nu ar reuşi să se descurce cu ratele.

Au girat şi acum, sunt buni de plată
Pensionarii din judeţul Hunedoara se descurcă din ce în ce mai greu, iar câteva sute au popriri pe pensii, după ce nu şi-au mai putut achita ratele la bancă, impozitele pe locuinţe, ori taxele către asociaţiile de locatari.
„Executaţi efectiv nu avem foarte mulţi. Cu poprire forţată sunt 320 pentru bănci, 143 pentru asociaţiile de locatari şi 154 pentru taxe şi impozite către primării”, a declarat  Ionel Ciobanu, directorul Casei Judeţene de Pensii Hunedoara.
Nu toţi care au datorii către bănci sau CAR-uri au contractat un credit. O bună parte din pensionari au fost giranţi, iar cei pe care i-au ajutat nu mai pot să achite sumele restante, ori pur şi simplu, s-au făcut nevăzuţi. Este şi cazul unei pensionare de 63 de ani din Petroşani, care a vrut să-şi ajute un vecin, fost miner, şi s-a trezit că trebuie să achite ea suma de bani către C.A.R. „Mi-a fost milă de el, că avea vreo cinci copii şi am zis să-l ajut. L-am girat, dar a plecat cu ordonanţa şi nu mai ştiu nimic de el. Acum, eu ce mă fac cu datoria asta, că nu am bani să plătesc ratele. Am 400 de lei pensie şi sunt bolnavă. Îmi trebuie o operaţie la inimă şi nu pot scoate bani din bancă, pentru că figurez ca rău platnică, din cauza acestei datorii”, a declarat Georgeta Stratomir, pensionara păcălită de fostul miner.
Singura posibilitate de a-şi reglementa situaţia este să urmeze calea instanţei, dar nici aşa, femeia nu este sigură că va reuşi să-şi recupereze banii.

Pensie diminuată cu bună ştiinţă
Pe lângă popririle forţate, alte aproximativ 3.500 de persoane din judeţul Hunedoara au ales de bună voie să-şi diminueze pensiile. Oamenii au făcut diverse credite la bănci, ori au luat împrumuturi de la C.A.R.-uri şi au ales să achite ratele direct din pensie, prin reţinerea lunară a unor sume de bani. Pensionarii se împrumută atât pentru a-şi plăti facturile curente, dar şi pentru a-şi achiziţiona diverse bunuri în locuinţă sau chiar pentru medicamente, care sunt prea scumpe faţă de pensii, de multe ori mult prea mici, comparativ cu necesităţile.

Loading...

Scrie un comentariu

Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Gura lumii

Absolvirea unei facultăţi cu profil vocaţional (muzică, sport, arte plastice) pare a fi floare la ureche pentru cei talentaţi sau...

Democraţie cu despot luminat (II)

Despotul luminat lipseşte de o vreme românilor. Una dintre vajnicele mele comentatoare de pe ediţia online, ce semnează Maria şi...

Ciuruiţi de sistem, ucişi de… criză

Primarul Lupeniului, Cornel Resmeriţă, a confirmat, ieri, oficial, retragerea din campionat a echipei de fotbal Minerul. Edilul şef susţine că...

Închide