Sute de hectare de teren afectate de incendii de vegetaţie uscată

1 martie 2017 | 1 Comentariu | Publicat in: Actualitate

Natalia Bumbac

Pompierii hunedoreni au acţionat fără întrerupere, timp de 24 de ore, pentru stingerea a 21 de arderi necontrolate de vegetaţie uscată. Suprafaţa totală afectată de flăcări a depăşit 150 de hectare de teren, păşune sau litieră de pădure.
Potrivit ISU Hunedoara, cel mai probabil, incendiile au fost generate de utilizarea focului în spaţii deschise cu scopul igienizării terenurilor. În operaţiunile de stingere a acestor incendii au fost implicaţi aproape 100 de subofiţeri ai gărzilor de intervenţie din Deva, Hunedoara, Orăştie, Ilia, Brad, Baru, Râu de Mori, Bretea Română, Dobra, Băiţa şi Baru.
Incendiile de vegetaţie uscată necontrolate pot fi sancţionate, arată reprezentanţii ISU Hunedoara, iar pentru o monitorizare a acestor situaţii, inspectoratul colaborează cu alte instituţii competente. „Între Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Garda Naţională de Mediu şi Agenţia de Plăţi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) există un schimb de informaţii privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente. (…) Pentru identificarea corectă a terenurilor unde a avut loc arderea vegetaţiei uscate de pe mirişti sau păşuni, APIA utilizează o aplicaţie care generează informaţii colectate prin satelit. Prin intermediul acestei tehnici de ultimă generaţie poate fi identificat cu uşurinţă şi proprietarul terenului pe care s-a produs arderea. Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, se sancţionează contravenţional cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei”, a informat ISU Hunedoara.

Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Ioan Hategan spune:

  Va intreb Politia a facut ceva in acest sens ?
  Va relatez un caz de ieri 01.03.2017 ora 9.30
  Trecand prin Hateg dinspre Petrosani spre Deva, la iasire din oras pe stanga, (la Pensiunea Cora), se vedea in liziera padurii arzand puternic vegetatie.
  Focul a fost pus intentionat si ostentativ in liziera padurii.
  Se vede inca o luna de acum inainte. (Si de pe luna , nu doar de pe drum)
  Patronul pensiunii a fost amendat pentru actul savarsit ???
  ISU si Politia s-au autosesizat ??!
  Hai sa vedem , citeste cineva ??!

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Gorbunov a vrut să părăsească puşcăria, magistraţii l-au oprit

Serghei Gorbunov (foto) nu a reuşit să convingă magistraţii să-l lase în libertate. Ieri, cererea bărbatului de eliberare condiţionată înainte...

Hoţii de telefoane rămân după gratii

Cei doi indivizi din municipiul Lupeni, prinşi în flagrant de poliţiştii locali din Petroşani, în timp ce au dat o...

Medalion Ana Blandiana, la 75 de ani de viaţă

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Deva organizează în ziua de 8 martie 2017, ora 13,30, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean”, Sala...

Închide