Sute de cai, bolnavi de SIDA în judeţ

Nicolle Ebner

De la începutul anului şi până în prezent, anemia infecţioasă ecvină (febra de mlaştină), o boală virală denumită popular şi SIDA cailor, a afectat în judeţul Hunedoara peste 300 de animale.

Focare şi cai seropozitivi
“În judeţ, sunt identificate 280 de focare, cu 307 animale seropozitive, pentru care comisia de evaluare a dispus înregistrarea în evidenţele noastre”, a declarat Mihail Rudeanu, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare (DSV) Hunedoara. Medicii veterinari au intervenit încă din luna ianuarie, iar în acest moment, mai sunt 148 de focare şi doar 155 de cai bolnavi. O parte dintre caii depistaţi seropozitivi au fost trimişi la abatoare, la sacrificat, alţii au murit, deoarece anemia infecţioasă ecvină este contagioasă şi netratabilă. „Am întocmit 53 de dosare pentru despăgubirea proprietarilor, care au fost nevoiţi să-şi sacrifice animalele”, mai declară Mihail Rudeanu. Alţi 96 de cai au fost evaluaţi şi urmează să li se întocmească dosarele, pentru a fi trimişi la abator. Valoarea despăgubirilor se stabileşte în funcţie de preţul pieţei la cai. În judeţ, valoarea despăgubirilor oscilează între 7.000 şi 1.000 lei, în funcţie de greutatea animalului depistat seropozitiv.
Cele mai multe cazuri de SIDA cailor sunt în zona Haţeg, de unde comisia de evaluare a trimis la abatorizare 10 animale. Carnea provenită din sacrificarea acestora este comestibilă.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Cupa AJF a speranţelor

Şase echipe de juniori născuţi în 1998 şi mai mici s-au aliniat la startul ediţiei I a Cupei AJF a

Klaus Kenneth şi Doru Viorel Ursu, din nou, la Deva

Astăzi, la ora 10.00, în Sala Albastră a Primăriei Deva, fostul ministru de interne Doru Viorel Ursu îşi lansează două

Râsul „de oraş“ pune pe jar autorităţile

Felina care, în urmă cu trei săptămâni, a fost semnalată într-un cartier de la marginea Devei, a reapărut alaltăieri seara,...

Închide