FlashPolitica si administratie

Susţin cã sunt nevinovaţi

Sorina Popa

Ieri, primarul municipiului Hunedoara, Ovidiu Hada (foto stânga), şi viceprimarul Robert Dan (foto dreapta), trimişi în judecată de procurorii DNA pentru mai multe fapte privind achiziţiile publice, au declarat, într-o conferinţă de presă, că sunt nevinovaţi şi că ei sunt cei care au sesizat, prima oară, mai multe nereguli ce ar fi avut loc la Biroul de Achiziţii din cadrul Primăriei Hunedoara.
 

„Sper că nu sunt motive politice”
„Aş vrea că cred că în spatele acuzaţiilor ce mi se aduc nu stau motive politice şi nu stau cei de la guvernare. Am încredere în justiţie. Îmi menţin  declaraţiile de nevinovăţie, atât a mea, cât şi a tatălui meu, făcute în faţa procurorului DNA. Sunt convins că adevărul acestor afirmaţii va ieşi la iveală”, a declarat primarul municipiului Hunedoara, Ovidiu Hada.
„Eu, personal, am sesizat că sunt nereguli la Biroul de Achiziţii din primărie, solicitând un control al Curţii de Conturi. Raportul efectuat de Corpul de Control al primarului mi-a confirmat bănuielile. În urma acestui control, am sesizat şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara. Mi-am dat seama că este ceva în neregulă, deoarece am văzut facturi tipărite la imprimantă, care aveau scrise cu pixul preţurile produselor. Atunci am demarat verificările. Am cerut explicaţii, dar Ioan Ţiplea (n.r.- pe atunci inspector în primărie, judecat şi el în acest dosar) a preferat să demisioneze”, a declarat primarul municipiului Hunedoara, Ovidiu Hada.

 

Ţiplea a purtat aparatură de înregistrare
La rândul său, viceprimarul Robert Dan a afirmat că modul de lucru din primărie a fost preluat de la precedenta administraţie locală. „Noi am preluat circuitul documentelor de la administraţiile anterioare. Reafirm că sunt nevinovat, aşa cum am mai spus şi în faţa procurorilor DNA. Toate documentele semnate de noi aveau viza de control financiar preventiv. Ioan Ţiplea a dat o declaraţie prin care a acceptat, timp de patru luni, să poarte aparatură de înregistrare. A înregistrat ce a discutat cu mine, când a venit să-mi spună cine vrea să mă sape, dar aceste înregistrări îl incriminează, de fapt, pe el”, a  adăugat viceprimarul Robert Dan.

 

Acuzaţi de abuz în serviciu şi alte infracţiuni
Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie-Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Ovidiu Marius Hada – primar al municipiului Hunedoara, pentru 10 infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, 16 infracţiuni de complicitate la infracţiunile de conflict de interese şi Nicolae Robert Dan-viceprimar al municipiului Hunedoara, pentru 22 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, 41 infracţiuni de complicitate la infracţiunile de conflict de interese.
Totodată, în dosar a fost deferiţi justiţiei şi Daniela Arieta Căpâlnă-şef serviciu buget finanţe-contabilitate în cadrul Primăriei municipiului Hunedoara, pentru 22 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, 41 infracţiuni de complicitate la infracţiunile de conflict de interese; Ioan Ţiplea – fost inspector de specialitate la Primăria municipiului Hunedoara, Compartimentul Achiziţii Publice, în perioada 13 august 2008-13 februarie 2009, pentru 41 de infracţiuni de conflict de interese, 22 de infracţiuni de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, 12 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată; Gligor Hada – preşedinte al Asociaţiei Misionar Umanitare Maranatha Hunedoara, pentru complicitate la infracţiunea de conflict de interese, în formă continuată şi complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, în formă continuată.

Achiziţii făcute ilegal
Potrivit comunicatului făcut public de DNA, în perioada septembrie 2008-iunie 2009, Primăria municipiului Hunedoara a efectuat mai multe achiziţii publice de la firmele controlate de către inculpatul Ioan Ţiplea, inspector de specialitate la Compartimentul Achiziţii Publice al Primăriei, respectiv de la firmele SC T&R LOGISTICS PLASTICO SRL Deva şi SC TIMKAR SRL Deva, cu încălcarea regimului conflictelor de interese, de o parte din sumele plătite de Primărie beneficiind şi Asociaţia Umanitară al cărei preşedinte este Gligor Hada, tatăl primarului Ovidiu Marius Hada. Toate contractele s-au încheiat şi derulat pe fondul existenţei unor relaţii personale între Ovidiu Marius Hada şi Ioan Ţiplea.
Achiziţiile publice au fost încheiate în mod nelegal sub controlul direct al inculpaţilor Ovidiu Marius Hada şi Robert Nicolae Dan, primar, respectiv viceprimar al Primăriei municipiului Hunedoara, care aprobau referatele, notele justificative şi comenzile adresate firmelor controlate de Ioan Ţiplea, împreună cu inculpata Daniela Arieta Căpâlnă, în calitate de şef serviciu buget, finanţe, contabilitate.
În această cauză, aflată pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia, Consiliul Local al municipiului Hunedoara s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 698.748,57 lei. În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile aparţinând inculpaţilor Ioan Ţiplea şi Gligor Hada.

9 comentarii la „Susţin cã sunt nevinovaţi

  • la zbarna cu ei !!! cu atat mai mult ca sunt pocaiti .

  • Vai Hada…de te-ar lua odata sa ne scapam de tine….Doamne ajuta!!!

  • GUNOAIE CE SA MAI ZICEM ,DAR VOI I ATI ALES HUNEDORENILOR DUPA CE V AU CUMPARAT CU UN MIC SI O BERE

  • Vaiiiii…nerusinatilor…mai aveti si tupeu sa iesiti in presa cu declaratiile astea??? Nu ati facut NIMIC pt hunedoreni, dar de furat ati furat…. Hada, cum ai venit la primarie te-ai incurcat cu o femeie maritata…LA PUSCARIE!!!!!!

  • de ce spui ca exista in acte nereguli,nu mai spune ca sunteti nevinovati,l-ai bagat si pe taicatau in afacerea asta,cine a facut acele nereguli de 7 miliarde de lei,nu voi conduceti orasul,dativa demisia,inainte sa fiti arestati ,faceti de rusine partidul,sa demonstrat in acte ca ati furat,mai recunoasteti si voi ca sunt nereguli in acte,cine l-ea facut ,nu voi care mintiti.

  • Gunoaie ce sunteti! ati devalizat primaria si acuma va dati fete mari , exagerat de mari! Viceprimarul Dan Robert Nicolae pe cand era seful APAPS ( fps?) a bagat Combinatul din Calan in groapa, sa-si aduca aminte cei din Calan cum a numit directori neamuri.Dupa Calan acuma Hunedoara sufera de pe urma lui.Pretioasa de sotie( uzo balcan) a cumparat proiectarile din fostul Combinat si cum nu a stiut cum se face proiectare, a terminat cu firma dar de maruntisul dat si cu banii primiti de la combinat in contul datoriilor Combinatului catre centrul de proiectare , s-a ales cu ceva banet si cred ca a si impartit cu cei care i-au vandut afacerea. Oare pana cand? Sa facem cum spune Hossu, sa iesim cu pietre si bate? Si unde mai pui ca HADA e de la pnl, deci nu chiar PDL e vinovat de toate relele. La puscarie , pe viata cu cei care fura, doar este ca si crima.

  • Cam distrus HADA aseara la antena 1 Deva. Nu ma impresioneaza, la puscarie cu el si clica lui din primarie. Uite de ce nu avea bani primaria pentru plata venitului minim garantat.

  • Nu are onoare acest individ Hada sa fie primarul nostru.E un om ff slab,nu a facut absolut nimic pentru oras.Drumurile in oras sunt sub orice critica.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura