Suspectat că a vandalizat cetatea dacică Blidaru

Ieri, poliţiştii au descins la locuinţa unui bărbat din Orăştioara de Sus, pe care-l suspectează că a vandalizat cetatea dacică Blidaru. Potrivit unor surse, percheziţiile au fost efectuate la domiciliul lui Marian Ruiu, un pasionat de istoria şi trecutul dacilor. Bărbatul a candidat la alegerile locale din 2020 la funcţia de primar al comunei Orăştioara de Sus din partea PLUS. Hunedoreanul nu a putut fi contactat telefonic pe acest subiect.
La sfârşitul lunii aprilie, pe montanţii laterali ai porţii cetăţii dacice Costeşti – Blidaru au fost des­co­perite două rozete florale cu diametrul de circa 25-30 cm. Rozetele au fost scrijelite în blocurile de calcar ale monumentului, fiind provocată o distrugere iremediabilă a monumentului.
În 22 aprilie, Consiliul Judeţean Hunedoara, în administrarea căruia se află cetatea dacică, s-a autosesizat şi a depus, prin Muzeului Civilizaţiei Dacice si Romane, o plângere la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Hunedoara, pentru distrugere.
„Ca urmare a plângerii depuse de către repre­zen­tanţii Muzeul Civilizaţiei Dacice si Romane, po­li­ţiştii Serviciului Investigatii Criminale din cadrul IPJ Hunedoara efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de diatrugere (a unui mo­nument din patrimoniul cultural UNESCO), în ve­de­rea identificării autorilor si a luării masurilor le­gale”, a declarat Bogdan Niţu, purtătorul de cu­vânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hu­ne­doara. (A. Năstase)

One thought on “Suspectat că a vandalizat cetatea dacică Blidaru

  • 13 mai 2021 la 8:24
    Permalink

    Vandalii care au scrijelit tronul Străbunilor din pădurea Hațegului sunt cunoscuți, sunt membrii școlii Kogayon, dar nu&i trage numeni la răspundere! Au cioplit in piatră un simbol,floarea vieții, cu diametrul de aproximativ 50-60 de centimetri!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare