Suspectat că a vandalizat cetatea dacică Blidaru

12 mai 2021 | 1 Comentariu | Publicat in: Actualitate, Flash

Ieri, poliţiştii au descins la locuinţa unui bărbat din Orăştioara de Sus, pe care-l suspectează că a vandalizat cetatea dacică Blidaru. Potrivit unor surse, percheziţiile au fost efectuate la domiciliul lui Marian Ruiu, un pasionat de istoria şi trecutul dacilor. Bărbatul a candidat la alegerile locale din 2020 la funcţia de primar al comunei Orăştioara de Sus din partea PLUS. Hunedoreanul nu a putut fi contactat telefonic pe acest subiect.
La sfârşitul lunii aprilie, pe montanţii laterali ai porţii cetăţii dacice Costeşti – Blidaru au fost des­co­perite două rozete florale cu diametrul de circa 25-30 cm. Rozetele au fost scrijelite în blocurile de calcar ale monumentului, fiind provocată o distrugere iremediabilă a monumentului.
În 22 aprilie, Consiliul Judeţean Hunedoara, în administrarea căruia se află cetatea dacică, s-a autosesizat şi a depus, prin Muzeului Civilizaţiei Dacice si Romane, o plângere la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Hunedoara, pentru distrugere.
„Ca urmare a plângerii depuse de către repre­zen­tanţii Muzeul Civilizaţiei Dacice si Romane, po­li­ţiştii Serviciului Investigatii Criminale din cadrul IPJ Hunedoara efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de diatrugere (a unui mo­nument din patrimoniul cultural UNESCO), în ve­de­rea identificării autorilor si a luării masurilor le­gale”, a declarat Bogdan Niţu, purtătorul de cu­vânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hu­ne­doara. (A. Năstase)

Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Lucian spune:

    Vandalii care au scrijelit tronul Străbunilor din pădurea Hațegului sunt cunoscuți, sunt membrii școlii Kogayon, dar nu&i trage numeni la răspundere! Au cioplit in piatră un simbol,floarea vieții, cu diametrul de aproximativ 50-60 de centimetri!

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Avem harta vaccinării anti Covid pe judeţ!

În urma testelor efectuate la nivel naţional, faţă de ultima raportare, ieri au fost înregistrate 930 cazuri noi de persoane...

Vizitezi Castelul Corvinilor, ai ocazia să te vaccinezi cu serul Johnson&Johnson

Adriana Năstase Sâmbătă şi duminică, atât turiştii care vizitează Castelul Corvinilor cât şi localnicii se vor putea imuniza împotriva Covid...

Referendum pentru unirea Devei cu comuna Cârjiţi

Adriana Năstase Conducerea Primăriei Deva şi cea din Cârjiţi s-au înţeles să organizeze un refe­rendum în toamna acestui an, pentru...

Închide