EvenimentFlash

Sunteţi în concediu medical? Aveţi poliţia la uşă!

Livia Botici

Începând cu data de 15 mai, şi hunedorenii care beneficiază de concedii medicale vor fi vizitaţi acasă de echipe mixte, formate din angajatori, reprezentanţi ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Hunedoara şi poliţişti, pentru a se verifica dacă sunt sau nu bolnavi.

Maximum 30 de zile

Toţi hunedorenii care, începând cu data de 15 mai, îşi vor lua concedii medicale, vor fi nevoiţi, vrând-nevrând, să primească la ei acasă vizita oamenilor legii. Totul pentru că, săptămâna trecută, Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă potrivit căreia persoanele care vor avea nevoie de un concediu medical, vor fi nevoite prima dată să completeze o declaraţie pe propria răspundere, prin care să-şi dea acordul să fie vizitate de plătitorii concediului şi de poliţişti. Odată cu semnarea acestei declaraţii, salariaţii se vor obliga să indice adresa de domiciliu sau cea în care pot fi găsiţi pe toată perioada concediului şi să fie prezenţi la adresa indicată, în cazul în care vor fi vizitaţi de oamenii legii. Din punct de vedere al poliţiştilor, aceştia vor verifica dacă persoanele sunt prezente sau nu, la adresa indicată în declaraţiile pe propria răspundere şi vor încheia un proces verbal de constatare, care, în cazul absenţei bolnavului, va sta la baza sistării plăţii concediului medical, începând cu ziua imediat următoare. Ordonanţa de urgenţă prevede, totodată, că durata cumulată a concediilor medicale acordate de medicul de familie pentru un asigurat nu poate depăşi 30 de zile calendaristice în ultimul an, faţă de 45 de zile, cât era până acum.

Nu se intră în casă

Potrivit ministrului Sănătăţii, Attila Cseke, orarul în care vor avea loc vizitele va fi între orele 8-11, 12-17, 18- 20, iar cei care vor face verificările nu vor avea dreptul să intre în casă. Cu toate că legea a apărut în Monitorul Oficial încă de la începutul săptămânii trecute, poliţiştii nu ştiu normele după care vor lucra. „Nu ni s-au adus la cunoştinţă normele metodologice ale acestei prevederi legale. Dar, legea este lege şi noi vom fi nevoiţi să veghem la respectarea ei, oricare ar fi aceste norme, aşa că aşteptăm data de 15 mai”, declară Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura