FlashPolitica si administratie

„Sunt hărțuit la serviciu!”

Pentru că nu a fost de acord cu mușamalizarea unei anchete epidemiologice, medicul veterinar Ghighi Bonea de la Direcția Veterinară, riscă să fie dat afară

 

Sorina Popa

Medicul veterinar Ghighi Bonea, con­si­lier superior la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Hunedoara, susține că de câteva luni este pur și simplu hărțuit de șefii din instituție și nu numai.

De unde a început totul
Totul a început în 2020, când Ghighi Bonea a sesizat faptul că cei de la DSVSA Hunedoara au organizat concursuri pentru niște posturi din instituție, dar nu avea dreptul acesta, fiind stare de urgență din cauza pandemiei.
„Îmi poartă sâmbetele, deoarece i-am dat în judecată că au organizat concursuri pentru ocuparea unor posturi, deși nu aveau voie. Aranjamente de-ale celor din Direcție. Și eu voiam să particip pentru postul de șef Birou Nutriție Animală, dar știam că nu se poate, fiind stare de urgență. De acolo, a început hărțuirea mea de către unii colegi, în frunte cu directorul general. Vă dați seama, nu mă cheamă la nici o ședință pe tema pestei porcine, nici măcar la o instruire or­ganizată în județul nostru nu am putut par­ticipa, deși sunt responsabil Pestă Porcină Africană în cadrul direcției”, susține medicul veterinar Ghighi Bonea.
În urmă cu câteva zile, Bonea a fost che­mat la o comisie de disciplină. El a făcut o so­li­citare către membrii acestei comisii, ce­rând ca ședința să fie publică. Lucru perfect legal. Medicul veterinar a solicitat MESAGERULUI HUNEDOREAN să trimită un reprezentant la comisia de disciplină în care el era audiat. În aceste condiții, reporterul MESAGERUL HUNEDOREAN a vrut să asiste la ședința comisiei de disciplină. Numai că, invocând faptul că ședința nu este de interes public, președintele acesteia, Dragoș Popon, a refuzat accesul nostru la audieri. Președin­tele Popon a refuzat, deși am insistat că am dreptul să asist la lucrările comisiei, pentru că ea poate fi publică. După o jumătate de oră de negociat, reporterul în picioare, trei bărbați, membrii comisiei stând frumos pe scaune, comisia a decis să nu permită accesul presei acolo. Întrebat dacă medicul veterinar Ghighi Bonea este hărțuit, Dragoș Popon a spus că nu consideră că este vorba despre o hărțuire. Cam așa se petrec lu­crurile într-o instituție publică, totul este ținut la secret, pentru că altfel nu ne explicăm de ce nu ni s-a dat dreptul să ne facem meseria.

De ce este anchetat intern Ghighi Bonea?
„Am refuzat să semnez o anchetă epide­miologică făcută la o fermă de porci din județ. De ce am refuzat asta? Pentru că, după ce am efectuat această anchetă la ferma cu pestă porcină, am descoperit că nu s-a respectat Planul de biosecuritate. Cu alte cuvinte, virusul pestei porcine a ajuns acolo din neglijență. M-au pus să semnez procesul verbal de anchetă, dar am refuzat spunând că îl semnez doar cu obiecțiunile făcute de mine. Nu au fost de acord. Am fost dus în ședințe, comisii. Mi-au cerut tot felul de note explicative. La un moment dat, mi-au spus că, dacă am obiecțiuni, de ce nu am dat amendă fermei respective? În aceste condiții, am dat amenda. A fost mai rău”, a declarat Bonea.
„De fapt, totul se învârte în jurul unor despăgubiri pe care ferma respectivă, pe care am amendat-o, ar fi trebuit să le ia de la Uniunea Europeană, după ce animalele de acolo s-au îmbolnăvit și au trebuit să fie ucise. Numai că, din cauza amenzii aplicate, amendă dată corect, legal, acest lucru nu
s-a mai putut concretiza. Este vorba de 4 milioane de euro. Eu nu am putut semna o anchetă epidemiologică cu probleme, să spun că totul este în regulă, când de fapt lucrurile stăteau altfel. Despăgubirile se dau dacă se respectă Planul de biosecuritate, sunt niște reguli, nu poți obține banii aceștia dacă nu ai respectat legea. Am fost chemat la București, la șefii de la centru și întrebat de ce nu am dat ok-ul pentru aceste despăgubiri. Am explicat totul, dar degeaba. Sunt hărțuit la serviciu. În comisia de disciplină sunt membri care sunt în relații de dușmănie cu mine, iar legea spune că ei nu pot să mă ancheteze pe mine. Nu s-a ținut cont de lege. Sunt tracasat că nu am semnat pentru despăgubirile respective!. Vor să mă dea afară, să scape de mine, că-i încurc”, a afirmat medicul veterinar Ghighi Bonea.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura