Actualitate

Suni la 112 și nu ai o urgență, ești pasibil de amendă!

Adriana Năstase

„Gândește! Nu este o glumă! Apelul fals la 112 se pedepsește! Sună responsabil!” sunt mesajele campaniei, prin care polițiștii vor să atragă atenția cu privire la conse­cințele legale și psiho-sociale ale acestor fapte.

Bani sau muncă în folosul comunității
În ultima perioadă, la nivelul Poliției Române, au fost semnalate apeluri la numărul de urgență 112, prin intermediul cărora per­soane necunoscute sesizează amplasarea unor dispozitive explozive în diverse locuri, inclusiv unități de învățământ.
„După dispunerea măsurilor operative spe­cifice și efectuarea demersurilor legale, de fiecare dată s-a constatat că sesizările nu se confirmau, iar autorii apelurilor au fost identificați ca fiind, de multe ori, minori care, prin acțiunile lor, considerau că fac farse colegilor. Totodată, a rezultat faptul că, pen­tru efectuarea apelurilor, erau folosite car­te­lele SIM atribuite copiilor pentru sus­ți­ne­rea cursurilor on-line, pe fondul măsurilor dispuse în contextul pandemiei Covid-19.
Astfel de fapte sunt de natură să aducă prejudicii foarte grave la nivelul societății și tulburări ale siguranței publice, atât prin na­tura și amploarea forțelor implicate în luarea măsurilor de investigare, identificare și con­tra­carare (Poliția Română, Serviciul de Tele­comunicații Speciale, Serviciul Român de Informații), cât și prin stările de temere ge­ne­rate în rândul cetățenilor, atât cei direct afec­tați, aflați în locurile respective cât și în­treaga comunitate”, anunță Poliția Română/
Legislația din România prevede că „aler­tarea falsă a agenţiilor specializate de inter­ven­ţie, se pedepsește cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activităţi în fo­losul comunităţii.De asemenea, apelarea abuzivă a numărului unic de urgenţe poate fi sancţionată cu amendă între 1.000 şi 2.000 de lei sau cu până la 200 de ore de muncă în folosul comunităţii.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.