ActualitateFlash

Succes remarcabil al echipei de inventatori hunedoreni la EUROINVENT 2017

Natalia Bumbac

Inventatorul hunedorean Corneliu Birtok-Băneasă (foto în dreapta) şi echipa de studenţi de la Facultatea de Inginerie Hunedoara au avut un succes răsunător la Salonul Internaţional EUROINVENT 2017 cu lucrările pe care le-au prezentat. Două medalii de aur, mai multe premii şi diplome sunt trofeele cu care se întorc acasă. Salonul internaţional de inventică de la Iaşi s-a desfăşurat în perioada 25-27 mai.

„Laboratorul lui Dexter” – creaţia studenţilor
La ediţia din acest an au fost expuse peste 500 de invenţii şi proiecte de cercetare din 37 de ţări precum Indonezia, Japonia, Thailanda, USA, Malaysia, Korea, Macedonia, Portugalia, Polonia etc. Studenţii Facultăţii de Inginerie Hunedoara au prezentat „Laboratorul lui Dexter”, o lucrare care reuneşte proiectele de licenţă ale studenţilor din anul IV ai facultăţii, specializarea Autovehicule Rutiere. Potrivit asistentului doctorand al facultăţii hunedorene, Corneliu Birtok-Băneasă, aceste proiecte rămân în cadrul laboratoarelor instituţiei de învăţământ, urmând ca studenţii din anii II şi III să aprofundeze teoria prin practică. De altfel, „Laboratorul lui Dexter” este un concept al Asociaţiei Corneliu Group Cercetare/Inovare, fiind vorba de o construcţie la care pasionaţii de maşini pot vedea „live“ cum funcţionează un motor cu ardere internă, o bujie, servodirecţia unei maşini sau transmisia principală a unui autovehicul.

„Puterea motorului creşte”
La rândul său, Corneliu Birtok-Băneasă a prezentat filtrele supraaspirante YXV de competiţie destinate maşinilor de drift şi de raliuri, care sunt parte a temei sale de doctorat din cadrul Universităţii Politehnica Timişoara – Facultatea de Inginerie Hunedoara.
„Filtrele de aer supraaspirant, concepute pentru motorizări de drift şi motorizări de raliu, sunt elemente realizate cu materiale noi, pe care le studiez în cadrul unei teze de doctorat. În trecut, aceste filtre erau foarte complicate, cu circa 60 de componente. Acum, sunt mult mai simple şi se pot realiza rapid. Totul face parte dintr-un kit care mai include un sistem dinamic de transfer al aerului şi un deflector termic, ceea ce permite un randament bun al motorului şi menţinerea unei temperaturi scăzute a aerului filtrat. În final, puterea motorului creşte cu 7-10 la sută”, a explicat Birtok-Băneasă.

O nouă medalie de aur
Lucrările inventatorilor de la EUROINVENT 2017 au fost evaluate de un juriu internaţional. Astfel, studenţii de la Facultatea de Inginerie Hunedoara cu „Laboratorul lui Dexter” au primit „Medalia de aur Euroinvent”, „Premiul special acordat de Universitatea Politehnica Bucureşti” şi „Diploma de Excelenţă din partea Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie din Moldova”. De asemenea, pentru invenţia sa, Corneliu Birtok-Băneasă a obţinut „Diploma de Onoare a Academiei de Ştiinţe a Moldovei”, „Premiul special acordat de Universitatea Ştefan cel Mare Suceava” şi „medalia de aur EUROINVENT”. Premiile obţinute la Iaşi vin să completeze palmaresul impresionant al inventatorului hunedorean, medaliat cu aur la zeci de saloane de inventică din lume.

One thought on “Succes remarcabil al echipei de inventatori hunedoreni la EUROINVENT 2017

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura