Comunitate

Studiu al INSEMEX privind sistemul de alertare pentru dezastre

04 petrosaniMaximilian Gânju

Sistemul de alertare publică din municipiul Petroşani în cazul unor calamităţi sau pe timp de război va fi supus unui studiu de către cercetătorii INSEMEX Petroşani. Rezultatele specialiştilor le vor indica inspectorilor de la Protecţia Civilă, zonele unde sunt probleme cu alertarea populaţiei în caz de necesitate.

Exerciţiu de alarmare în Petroşani
Primăria Petroşani va desfăşura astăzi un exerciţiu, pentru a vedea starea sistemului de alertare în caz de dezastre, iar primarul municipiului Petroşani spune că a solicitat şi un studiu obligatoriu, de altfel, cerut de ISU şi legislaţia europeană, pentru a vedea în ce stare este sistemul. Practic, astăzi, între orele 16 şi 17, sirenele din municipiul Petroşani vor funcţiona continuu câte 30 de secunde. „Am făcut acest anunţ, pentru ca populaţia să nu se sperie şi să nu intre în panică. Astăzi între orele 16 şi 17, dar şi mâine între orele 14 şi 15, sirenele vor suna continuu câte 30 de secunde. În Petroşani avem opt sirene, ele sunt mai vechi şi trebuie făcute aceste verificări. Împreună cu INSEMEX Petroşani, se face şi un studiu de audibilitate, studiu care nu s-a făcut din anii 70 şi care este foarte important”, a declarat primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob Ridzi.
Acest studiu efectuat de cercetătorii INSEMEX Petroşani este foarte important, pentru a se stabili o „hartă” cu zonele din localitate unde ar putea fi probleme cu alertarea, sau mai exact, unde sirenele de avertizare nu se aud. „Se va  măsura puterea acustică a sirenelor, precum şi a sirenei electronice de pe Primăria Petroşani, pentru a se vedea raza de acţiune a lor. Există un act normativ care impune un astfel de studiu de audibilitate, iar colegii mei de la compartimentul de determinare a zgomotului, cu aparatura pe care o avem, efectuează măsurători de zgomot în diverse puncte ale oraşului. Nu este o noutate să determini nivelul de zgomot la nivelul unui oraş, în diverse puncte ale acestuia. Ştim bine ce conţine acest studiu, colegii mei pot face asemenea studii. De data aceasta, se verifică doar nivelul de zgomot al acelei sirene de alarmă conform Protecţiei Civile”, a declarat ieri, Constantin Lupu, directorul general al INCD INSEMEX Petroşani.

„Hartă” cu deficienţe
Cercetarea specialiştilor de la INSEMEX va dura circa două săptămâni şi se vor putea stabili zonele rămase neacoperite de sistemul de alarmare în caz de dezastre. „Ca un exemplu, în urma studiului, am putea să spunem că sirena care este amplasată deasupra Primăriei Petroşani are o rază de acţiune până la Aeroport pe strada nu ştiu care şi de acolo va mai trebui amplasată o sirenă. De acolo mai departe, nivelul acustic, care trebuie să aibă  o anumită valoare de decibeli, nu este perceput de populaţie în situaţii de alarma. Acest lucru presupune studiul de audibilitate”, a explicat directorul general al INSEMEX. În funcţie de rezultatul cercetării, Primăria Petroşani va putea achiziţiona pentru zonele neacoperite de sirene, sisteme de alertare acustică, astfel ca în caz de necesitate şi alarmare publică, toată aşezarea să fie avertizată.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura