ComunitateFlash

Strategii de supravieţuire a SMURD

04 SMURD Ilia
Nicolle Ebner 

Întâlnirile preşedintelui Salvital Hunedoara, Petru Mărginean, cu primarii din judeţ, membri ai asociaţiei care susţin activitatea SMURD, n-au prea fost încununate de succes, în sensul că doar o parte dintre edilii şefi a participat la discuţiile pentru stabilirea strategiei de anul viitor.

Altă repartizare a cheltuielilor
La discuţiile de luni, de la Brad, din 11 primari invitaţi au participat doar patru, iar la cele de ieri, de la Ilia, din 10 edili şefi de pe Valea Mureşului, au venit să-şi spună păsurile şi să facă propuneri de care să se ţină cont în elaborarea bugetului pe 2010, doar primarii din Ilia şi Zam. Asociaţia „Salvital”, care coordonează activitatea „SMURD” în judeţul Hunedoara, are de recuperat de la primării – membre fondatoare ale asociaţiei, peste 800.000 lei, datorii ce constau în salarii neplătite paramedicilor şi celorlalţi angajaţi, cotizaţii lunare şi rate la leasing-ul autospecialelor de intervenţie. Primarul comunei Ilia, Marius Omotă, a reuşit să achite o tranşă de 25.000 lei din totalul restanţei de aproape 80.000 lei şi s-a angajat ca până în luna ianuarie a anului viitor, să stingă toată datoria. Însă, Omotă a recunoscut că în 2010 nu mai poate susţine de la bugetul local salariile a trei paramedici şi a propus preşedintelui Salvital, o altă modalitate de împărţire a susţinerii cheltuielilor. „Fiecare comună să plătească în funcţie de numărul de locuitori şi de buget. Noi, Ilia, oricum plătim mai mult decât celelalte pimării, pentru că avem cel mai mare număr de locuitori de pe toată Valea Mureşului. În 2010 am putea asigura, fără probleme şi fără riscul de a acumula datorii, în loc de trei salarii, 1,5”, a declarat primarul Omotă.

„Prefer să ştiu adevărul”
Primarul comunei Zam, Gheorghe Sicre, a propus, în numele edililor care au lipsit la discuţii, ca acele comune care plătesc doar 0,5 din salariul cuvenit unui paramedic, să achite 0,75 la sută, astfel încât, să se acopere acel 1,5 din salariile pe care nu le poate asigura Primăria Ilia. „Problema este mult mai complicată decât pare. Zam şi Şoimuş sunt singurele comune care susţin şi rata la leasing-ul ambulanţelor şi nu pot să-i încarc cu alte cheltuieli. Ţinând cont de acest aspect, e greu să împarţi echitabil cheltuielile, ţinând cont de puterea financiară a bugetelor şi de numărul de locuitori. Dar, prefer să mi se spună adevărul, în faţă, decât să ne trezim că nu putem susţine activitatea SMURD. Propunerile primarilor din Ilia şi Zam vor fi analizate în consiliul director, după care, vom trage concluziile”, a declarat Petru Mărginean.
Până la începutul acestei luni, modulele SMURD Hunedoara au fost solicitate să intervină la peste 3.000 de accidente, cu 1.000 mai multe faţă de întregul an 2008. În concluzie, o reducere a numărului de module de intervenţie nu se justifică, cu atât mai mult, cu cât s-au investit sume importante atât în dotare, modernizare, cât şi în calificarea paramedicilor.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura