Ştii ce face copilul tău pe Internet?

Sebastian Mezei

Noile tehnologii au devenit foarte accesibile, acestea fiind prezente în aproape toate casele, accesul copiilor la Internet fiind un lucru firesc. În zilele noastre, copiii utilizează tehnologia în mod aproape nativ, având la dispoziţie informaţii preluate în special din mediul online.

Cât de sigură este navigarea pe Internet pentru copii? Ca şi părinte, ştiţi la ce riscuri se expun copiii, dacă nu sunt învăţaţi ce să facă?

Conform unui studiu recent, şase copii din 10 au avut experienţe neplăcute pe Internet, ei fiind expuşi la conţinut nepotrivit, cum ar fi scene de violenţă, nuditate sau chiar abordaţi de persoane necunoscute. Astfel, conform studiului Norton’s Family Report, un copil din cinci declara că regretă ceva ce a făcut pe Internet, în timp ce 39 la sută au afirmat că o experienţă negativă din mediul online i-a înfuriat. Două treimi dintre ei au recunoscut că întâmplările le-au provocat frică.
Pentru protejarea copiilor şi beneficierea de experienţe plăcute pe web, există diferite soluţii, pornind de la setarea browserului, utilizând funcţiile „Parental controls“ (care blochează afişarea site-urilor care au conţinut adult), până la măsuri extreme de acces supravegheat la Internet sau blocarea în totalitate. Totuşi, cea mai bună formă ca tinerii să se bucure de web într-un mod sigur şi sănătos, ţine de relaţia părinte-copil, o relaţie bazată pe încredere şi care poate elimina necesitatea monitorizării constante a copilului.

Pentru aceasta, copiii trebuie învăţaţi să respecte o serie de reguli atunci când se afla în mediul online, reguli care-i pot scuti de neplăceri atât pe ei, cât şi pe părinţii lor. Mai jos vă prezentăm câteva sugestii, cu privire la ce ar trebui să evite copiii dumneavoastră să facă pe Internet:
– să nu acceseze site-uri sau legături către site-uri care au conţinut adult;
– să nu facă publice datele personale: adresa de acasă, numele şcolii sau numărul de telefon;
– să nu accepte cereri de prietenie, în cadrul reţelelor de socializare, din partea unor persoane pe care nu le cunosc din viaţa reală, decât dacă au fost recomandate de părinţi sau prieteni de încredere;
– să nu se întâlnească niciodată cu persoane cunoscute doar din online, fără a informa părinţii şi fără ca aceştia să participe la prima întâlnire;
– folosirea webcam-ului se va face doar cu persoane cunoscute în viaţa reală, iar atunci când nu este folosită, nu trebuie lăsată în stare de funcţionare;
– să nu publice pe Internet mesaje vulgare, imagini sau alte materiale în ipostaze indecente (sigur va regreta mai târziu).

Informaţi-vă cu privire la activitatea copilului dvs. pe Internet, pentru a evita orice situaţie care poate genera chiar şi drame în familie.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.