ActualitateFlash

Steluţa este noua „stea“ a bãlţatelor hunedorene

Cristina Ghenea

Cea de-a XI-a ediţie a târgului-expoziţie „Bălţata Românească” a adunat ieri, la Băcia, sute de fermieri hunedoreni. Devenit deja tradiţional, concursul de Miss, destinat vacilor, junincilor şi viţelelor, a fost, ca de fiecare dată, atracţia evenimentului.

Multă lume, pe tăpşanul din Băcia
Încă de dimineaţă, la manifestare s-au prezentat atât crescătorii de animale, împreună cu frumoasele exemplare pe care le-au înscris în concurs, cât şi o mulţime de oameni. Cum primăria şi Consiliul Local al comunei Băcia se numără printre organizatorii principali ai tradiţionalului eveniment menit să promoveze rasa de bovine Bălţata Românească, Emil Rîşteiu, primarul din Băcia, a fost printre primele persoane venite la faţa locului. De asemenea, ca în fiecare an, n-au lipsit oficialităţile agricole şi administrative de la nivel judeţean, dar şi central, reprezentate de Petre Daea, fost ministru al Agriculturii, actualmente senator, preşedintele Comisiei de Agricultură a Senatului. N-au lipsit, fireşte, nici politicienii locali, care n-au putut rata ocazia de a face o baie de mulţime. 

 

A fost încoronată „Miss Bălţata Românească”
În competiţie au fost înscrise 25 de bovine, care au concurat pentru titlurile de „Cea mai frumoasă vacă”, „Cea mai frumoasă junincă”, „Cea mai frumoasă viţea” şi „Miss Bălţata românească”. Premiul cel mare a fost câştigat, în acest an, de Steluţa – o văcuţă de doi ani şi jumătate, al cărei proprietar este gospodarul Alexandru Bota, din comuna Veţel.
„Toţi participanţii au fost recompensaţi cu câte 50 de lei şi cu câte doi saci cu tărâţe, iar premiul întâi a constat în suma de 200 de lei. S-a dovedit că în fiecare an, această expoziţie este un prilej prin care autorităţile îşi dovedesc sprijinul în vederea creşterii animalelor, mai ales, pentru a-i încuraja pe fermieri în activităţile lor. După 11 ediţii desfăşurate, concluzionăm că pot creşte animale doar cei care le iubesc”, a declarat Emil Rîşteiu, primarul comunei Băcia. Manifestarea a continuat cu organizarea unei tombole şi cu un spectacol folcloric.

 

Cea mai bună rasă, atât în ţară, cât şi în judeţ
Rasa Bălţata Românească, de tip Simmental, reprezintă principala rasă de taurine a ţării, atât prin ponderea numerică, precum şi prin însuşirile bune pentru producţiile de carne şi lapte. O astfel de bovină ajunge la maturitate la patru ani, timp în care are circa opt-nouă lactaţii. În momentul de faţă, Bălţata Românească reprezintă 78,8 la sută din totalul taurinelor din judeţul nostru.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura