Actualitate

Statul pierde bani frumoşi cu munca la negru

Livia Botici

Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara a demarat o campanie împotriva muncii la negru, însă mijloacele prin care se încearcă acest lucru par a fi prea slabe. Astfel, inspectorii de muncă se aşteaptă ca prin realizarea unor mese rotunde, campanii de informare sau amplasarea unor cutii poştale, în care angajatul fără forme legale să poată depune o petiţie împotriva patronului său, să rezolve o problemă mult prea complicată.

Unii sunt plecaţi prin străinătăţuri

La începutul lunii noiembrie, a intrat în vigoare „Strategia naţională privind reducerea muncii nedeclarate”. Mai exact, Guvernul României se laudă că „a dezlegat câinii”, iar cei care lucrează sau au angajaţi la negru, trebuie să se păzească. Potrivit statisticilor, în judeţul nostru sunt 204.200 de persoane active. Dintre acestea, 120.000 sunt angajate cu forme legale şi 17.300 primesc indemnizaţii de şomaj. Aşadar, rămân 67.000 de hunedoreni apţi de muncă, persoane care nu figurează absolut niciunde. „Aceştia trebuie căutaţi fie la diferite societăţi comerciale, unde lucrează fără acte, fie în străinătate”, a declarat Vasile Iorgovan, directorul AJOFM Hunedoara. „În urma muncii la negru a unei persoane, statul pierde în jur de 60 la sută din salariul pe care aceasta îl primeşte, adică banii respectivi nu ajung în vistieria statului, reprezentând contribuţiile celui care munceşte fără forme legale şi ale patronului, însumate. Recent, în urma unui control la o societate comercială din judeţ, inspectorii de muncă au descoperit că toţi cei 85 de angajaţi lucrau fără forme legale”, a declarat Horia Raţiu, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara.

Horia Raţiu a fost repus pe postul de şef al instituţiei, după ce a fost eliberat din funcţie în urma scandalului în care a fost arestat Puiu Dişa, unul dintre inspectorii de muncă, pentru luare de mită.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura