Politica si administratie

„Start-up Nation”, ca o nucă seacă

În ciuda controverselor şi dezbaterilor contradictorii care s-au născut pe marginea programului de stimulare a antreprenoriatului, denumit generic „Start-up Nation”, a existat, totuşi, speranţa că investiţia bugetară va conduce la înfiinţarea de noi afaceri, care să genereze valoare adăugată în economia României, precum şi noi locuri de muncă.

Competiţia a suscitat interesul societăţii, fiind depuse nu mai puţin de 19.000 de proiecte, din care au fost selectate, după criterii, mai mult sau mai puţin transparente şi obiective, peste 8.600 de planuri de afaceri. Mai mult, până la finalul acestei luni, ar fi trebuit să se semneze şi contractele de finanţare, iar beneficiarii să primească o parte din resursele financiare pentru a pune în practică planul de afaceri. În condiţiile în care plafoanele de credite bugetare din anul 2017, chiar şi după rectificarea bugetară, sunt mult inferioare celor necesare pentru realizarea acestui program şi pentru finanţarea proiectelor declarate câştigătoare, se cuvine a-i pune ministrului responsabil cu antreprenorii şi cu mediul de afaceri următoarele întrebări:
– care va fi modalitatea de finanţare a tuturor proiectelor declarate câştigătoare, în condiţiile în care resursele bugetare ajung doar pentru jumătate dintre acestea?
– un proiect declarat câştigător ar trebui să rămână proiect finanţabil, condiţie în care cum se va opera o nouă ierarhizare a proiectelor pentru a determina cine primeşte şi cine nu primeşte finanţare?
– dacă antreprenorii vor alege varianta/posibilitatea accesării de credite de la bănci comerciale pentru demararea proiectelor, dat fiind faptul că oportunităţile de afacere nu aşteaptă, cine îşi va asuma costurile legate de comisioane şi dobânzi?
Din păcate, întrebările sunt retorice şi nu fac decât să atragă atenţia românilor, mai ales celor care au sperat să demareze cu ajutor bugetar o afacere, că programul în care şi-au pus nădejdea este o formă aproape lipsită de conţinut, întocmai ca o nucă seacă…
Eleonora-Carmen Hărău, senator PNL de Hunedoara

One thought on “„Start-up Nation”, ca o nucă seacă

  • Cand PDL-ul acum PNL a introdus „forfetarul” omorand 400 000 de firme , nuca avea continut ? 🙂 🙁

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura