Stăpânii aeromodelelor

Ciprian Marinuţ

Echipele de juniori şi seniori de la Clubul Sportiv „Armata Aurul” Brad sunt vechile şi noile campioane ale României la aeromodelism zbor liber, planoare profesionale F1A. În plus, la individual, juniorii Adrian Macsim şi Nicolae Onea s-au clasat pe primele două locuri, iar la seniori, Şerban Darius şi Ioan Mascovszky au ocupat poziţiile trei şi patru. Finala Cupei României, ultima competiţie din calendarul oficial pe anul 2012 al Federaţiei Române de Modelism, a reconfirmat supremaţia aeromodeliştilor antrenaţi de Adrian Macsim la Clubul Sportiv „Armata Aurul” Brad.

Cel mai bune echipe din România
Ca dovadă, ambele echipe de la clubul brădean şi-au adjudecat titlurile de campioane naţionale, apărându-şi astfel cu succes trofeele cucerite şi la ediţiile precedente. În competiţia juniorilor, echipa formată din Andrei Macsim, Nicolae Onea şi Andrei Aprodu  a devansat grupările similare de la Palatul Copiilor Ploieşti şi Aeroclubul României Piteşti. La seniori, în clasamentul pe echipe, Armata Aurul Brad, în componenţa Şerban Darius, Aurel Brînzoi şi Ioan Mascovszky, a acumulat 3.830 de puncte şi a fost lideră naţională, obţinând medalia de aur. Brădenii au devansat formaţiile Aeroclubul României Piteşti, care a strâns 3.680 de puncte şi Metalul Salonta cu 3.680 de puncte. „Am demonstrat şi în acest an că avem la Brad o adevărată şcoală de zbor. Suntem din nou cei mai buni din România şi ne propunem să ne menţinem pe primul loc şi la ediţiile viitoare”, a spus Adrian Macsim, antrenorul aeromodeliştilor de la clubul brădean.

Luptă aprigă la individual
Competiţia pentru obţinerea titlurilor naţionale individuale a fost una pe muchie de cuţit, candidaţii la medalii fiind de valori sensibil egale. La juniori, trei aeromodelişti aveau acelaşi număr de puncte înaintea finalei de la Ploieşti, iar la seniori, bătălia a fost şi mai aprigă, deoarece patru sportivi aveau punctaj perfect, după etapele anterioare. Aeromodeliştii de la Aurul Brad au obţinut cele mai strălucitoare medalii în concursul juniorilor şi au rămas doar cu locurile trei şi patru la seniori. Titlul de campion naţional absolut la juniori a fost adjudecat de Andrei Macsim, el fiind urmat în clasament de coechipierul său Nicolae Onea şi de Adrian Crintescu de la Aeroclubul României Piteşti.
La seniori s-a disputat un baraj final, iar ordinea în clasamentul final a fost următoarea:
1. Szilard Szijjarto (Metalul Salonta) – 1.290 puncte + 296 la baraj; 2. Alin Mitrache (Metalul Salonta) – 1.290 puncte + 268 la baraj; 3. Darius Şerban (CS Armata Aurul Brad) – 1.290 puncte + 232 la baraj; 4. Ioan Mascovsky (CS Armata Aurul Brad) – 1.290 puncte + 208 la baraj; 5. Viorel Ciucu (Aeroclubul României Piteşti) – 1.262 puncte; 6. Julien Sion (Aeroclubul României Piteşti) – 1.262 puncte. „Primii cinci clasaţi în ierarhia seniorilor sunt componenţi ai lotului naţional care va reprezenta România la campionatul mondial şi cel european de anul viitor”, a precizat Adrian Macsim.
După triumful absolut din acest an, aeromodeliştii de la Aurul Brad privesc cu încredere spre viitor, mai ales că liderul juniorilor, Andrei Macsim,  va face pasul spre întrecerile seniorilor. „Titlurile naţionale rămân obiectiv obligatoriu şi în 2013, însă prioritar va fi să obţinem rezultate cât mai bune la întrecerile internaţionale. Ne dorim ca aeromodeliştii brădeni din loturile naţionale să fie pe podium la Campionatul Mondial din Franţa şi la Campionatul European din Bulgaria”, a spus Adrian Macsim.
Finala „Cupei României” s-a desfăşurat la finalul săptămânii la Ploieşti şi a aliniat la start cele mai bune 12 echipe din ţară.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare