Comunitate

Stagiunea 2019-2020 a Teatrului de Artă Deva se deschide în forţă cu 3 premiere !

 

    În data de 6 septembrie, ora 19.00, vă invităm la premiera spectacolului „Şi cu violoncelul ce facem? “de Matei Vişniec -în regia lui Daniel Bucur. În distribuţie îi puteţi vedea pe actorii Magda Catone, Andreea Pascu şi Mihai Panaitescu.
Piesa într-un act “Şi cu violoncelul ce facem?”, scrisă în 1989, a avut premiera în 1990 la televiziunea publică, fiind prima montare a unei piese româneşti de după Revoluţie, sub bagheta regizorală a lui Nicolae Scarlat. De atunci piesa a înregistrat numeroase puneri în scenă în teatrele din ţară.

   Violoncelul, martor mut

Piesa este scrisă într-o cheie absurdă, la fel ca majoritatea pieselor lui Vişniec, cu accente de comedie. În spaţiul scenic trei personaje “aşteaptă”: Doamna cu Voal, Bărbatul cu Ziar, Bătrânul cu Baston. În acelaşi spaţiu, un al patrulea personaj, Bărbatul cu Violoncel, repetă continuu, cu scurte întreruperi, aceeaşi piesă muzicală, “deranjându-i“ din ce în ce mai mult pe cei trei. Undeva dincolo de acest spaţiu, “afară”, plouă diluvian. Cei trei, într-o alianţă ad-hoc, vor să-l elimine pe cel pe care nu-l înţeleg şi hotărăsc să-l ucidă. O “sentinţă” comutată în ultimul moment, în alungarea în potopul de “afară”. Rămâne însă în urmă, ca martor mut, violoncelul. Doamna cu Voal este cea care preia violoncelul şi rosteşte întrebarea insistent “Şi cu violoncelul ce facem?”.

   O ultimă oprire înaintea veşniciei morţii

Doamna cu Voal, Bărbatul cu Ziar, Bătrânul cu Baston sunt trei personaje arhetipale, într-un loc al aşteptării, fără timp, fără spaţiu. Ei reprezintă umanitatea, aflată la limita unei evoluţii care-i poate duce către “potop” sau puritatea «vibraţiei» divine.
Doamna cu Voal, Bărbatul cu Ziar, Bătrânul cu Baston sunt ajunşi aici la capătul unui drum de-o viaţă, a unei existenţe umane contorsionate, o ultimă oprire înaintea veşniciei morţii, o ultimă «sală de aşteptare». Acest loc ar trebui să însemne reculegere, împăcare, liniştire şi acceptare. În loc de toate acestea cei trei se comportă ca şi cum nu au înţeles locul unde se află, dar nici ce va urma. Se ridică şi se revoltă împotriva singurului element precis, armonic şi articulat, muzica, vibraţia. Se agaţă cu toţii de acest element care-i deranjează până la exasperare, prin funcţia sa de incantaţie, de «rugăciune» repetitivă, obsedantă, hipnotică. Nu vor nici în ceasul din urmă să accepte să asculte, să vibreze altfel decât la auzul propriilor vorbe lipsite de sens şi finalitate, banale. Vor să-şi trăiască viaţa până la ultima picătură, aşa cum a fost tot timpul pentru ei: lipsită de sens şi substanţă. Reuşesc. Sunt în stare de acte de violenţă, chiar de crimă, pentru a-şi apăra nimicnicia. Îl elimină în cele din urmă pe Bărbatul cu violoncel. Acum sunt din nou în lumea lor familiară, simplă, călduţă. Un singur element, violoncelul, rămas aparent accidental în spaţiul «sălii de aşteptare», tulbură şi aduce obsesiv întrebarea «Şi cu violoncelul ce facem ?».
Momentele de comedie se succed, în spaţiul straniu şi sufocant, rupând ritmul şi purtând publicul către finalul apăsător, dar plin de semnificaţie.
Nici o clipă spectatorul nu este lăsat să răsufle, să se «plictisească». Se trece abrupt şi direct de la comedie la tragedie. Se joacă cu sufletul la gură, concentrat, dens.
Elementele de teatru expresionist articulate prin costume, dar mai ales prin umbrele pe care le aruncă personajele pe pereţii şi fundalul scenei, vor contribui decisiv la senzaţia de spaţiu fără timp, suspendat la limita veşniciei morţii. „(Daniel Bucur)
Distribuţia: Magda Catone, Mihai Panaitescu, Andreea Pascu.
Muzica-Pedro Negrescu, Light design- Răzvan Breazu, Video – Robert Pop & Ciprian Gavruş, Scenografia -Daniel Bucur, Regia – Daniel Bucur.
Preţ bilet: 30 lei /15 lei (pensionari, elevi, studenţi )
Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia Teatrală şi on line pe https://eventbook.ro/hall/teatrul-de-arta-deva şi pe https://www.blt.ro/teatrul-de-arta-deva.html
   Pentru adulţii care trebuie treziţi

În 10 septembrie,ora 19, vă invităm la premiera spectacolului „N/O Iubeam “- un scenariu dramatic de Ioan Peter, după Anna Gavalda, în regia Antonellei Cornici. Aflată la prima colaborare cu Teatrul de Artă Deva ,regizoarea Antonella Cornici a ales să aducă în atenţia publicului un subiect sensibil:„cum ar fi fost viaţa…dacă am fi avut curaj să ne despărţim…“ În rolul masculin, publicul va avea ocazia să îl revadă pe Cosmin Creţu (Giurgiu) iar rolul feminin are distribuţie dublă -Anca Pascu/Viorica Bulgac. Autoarea textului original Anna Gavalda spunea despre acest spectacol că este pentru ”adulţii care trebuie să fie treziţi din somn”.
Distribuţia: Cosmin Creţu, Anca Pascu/ Viorica Bulgac
Regia: Antonella Cornici
Preţ bilet 30 lei /15 lei (pensionari, elevi, studenţi )
Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia Teatrală şi on line pe https://eventbook.ro/hall/teatrul-de-arta-deva şi pe https://www.blt.ro/teatrul-de-arta-deva.html
   Povestea lui Hansel şi Gretel într-o lumină nouă
Teatrul de Artă Deva nu a uitat nici de cei mici! Cea de a treia a premieră din stagiunea 2019-2020 li se adresează.„Adevărata poveste a lui Hansel şi Gretel„ regia Marian Stan, prezintă povestea într-o lumină nouă dar extrem de amuzantă. Cei mici vor avea ocazia să interacţioneze cu actorii Roxana Olşanschi,Viorica Bulgac, Laurenţiu Lungu, Laura Tulac şi Aurel Gheorghe iar data premierei este 20 septembrie, ora 10.00 .
Distribuţia:Roxana Olşanschi, Viorica Bulgac, Laurenţiu Lungu, Laura Tulac, Aurel Gheorghe.
Regia: Marian Stan
Preţ bilet:10 lei
Biletele se vor pune în vânzare la Agenţia Teatrală începând cu data de 1 septembrie.
Rezervări tel. 0724473196- Roxana Olşanschi
„Respectă-te, deci vino la teatru ! „(Roxana Olşanschi)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura