Actualitate

Sprijin social şi medical pentru membrii CARP Speranţa Hunedoara

Magdalena Şerban

Cu toate că traversăm vremuri grele din cauza pandemiei de Covid-19, care au dezechilibrat pe toată lumea, conducerea CARP Speranţa Hune­doara îşi asigură membrii că indiferent de impactul asupra cadrului bugetar, nu va renunţa să le ofere facilităţile sociale şi medicale de care au beneficiat şi până în prezent. Ovidiu Morariu (foto), preşedintele Casei de Ajutor Reciproc hune­dorene, este de părere că pensionarii sunt privaţi de multe bucurii, aşa că măcar ajutoarele de bază să le fie asigurate.

Un an în care cifrele vorbesc
„Din păcate, în anul 2020 suntem în scădere cu numărul de membri, una dintre cauze fiind că în rândul membrilor noştri s-a înregistrat şi o rată ridicată a deceselor, mai exact 270 de decese. Prin urmare, s-a dereglat puţin latura financiară. Având prevăzută o anumită sumă pentru acor­darea ajutoarelor de înmormântare, ea a fost depăşită. Diferenţele bugetare presează asupra veni­turile generale, pe care le diminuează şi apar consecinţe în altă direcţie. Până la 1 octombrie am avut 277 de noi înscrieri, iar ieşirea totală din evi­denţă a fost de 281 (prin deces, transfer, cerere de lichidare). Imobilitatea persoanelor de vârsta a treia pe timpul stării de urgenţă şi nu numai a fost o altă cauză a scăderii”, a afirmat Ovidiu Morariu, preşedintele CARP „Speranţa” Hunedoara.
Potrivit acestuia, ca o consecinţă directă, acce­sul la credite a cunoscut o traiectorie des­cen­dentă, bifându-se undeva la 200 credite acordate într-o lună. Media dobânzii încasate de asociaţie e de 7,4 la sută pe an, şi nu doar că e una foarte convenabilă pentru beneficiarii creditelor, ci din aceşti bani ei au parte de o serie de facilităţi. În schimb, de la o bancă, se aleg doar cu împrumut. Fondul social al CARP Speranţa e de 23 de milioane de lei, iar în 2020 s-au acordat credite în cuantum de peste 7,2 milioane celor 1970 de solicitanţi. Media fondului social al celor 10.107 membri cât numără instituţia a ajuns la circa 2.300 de lei, mai precis cât un salariu mediu pe economie.

Alimente fără adaos comercial şi caravane medicale la sate
Având şapte sucursale la: Călan, Ghelari, Teliucu Inferior, Topliţa, Bunila, Cerbăl şi Peştişul Mic, con­ducerea asociaţiei speră ca 2021 să vină cu cât mai multe veşti bune, iar virusul să piardă teren. „Am urmărit să nu existe inegalităţi între membrii din mediul urban şi cei din mediul rural, aşa că am deschis sucursalele amintite. Uneori fiind vorba de distanţe mari faţă de municipiul Hunedoara, nu puteau veni la magazinul alimentar de unde să-şi procure alimente fără adaos comercial, de exemplu. Aşa că mergem noi la ei pentru a-i apro­viziona şi organizăm caravane medicale în cadrul cărora li se fac analizele specifice vârstei a treia. Centrul medical de la Hunedoara funcţionează integral, cu toate cabinetele care sunt aici, însă cu respectarea normativelor sanitare şi de dis­tanţare. La solicitarea membrilor de la sate, îi adu­cem cu microbuzul propriu la şedinţele de tra­tament stabilite de medic. Primesc mască gratuită (nu cea folosită pe stradă, ce poate fi infectată) atunci când vin la alimentară, la frizerie sau la centrul medical. Le dăm inclusiv încălţăminte de protecţie.
Cu prilejul sărbătorilor Pascale şi a Zilei In­ter­naţionale a Persoanelor Vârstnice, la1 octombrie, am acordat ajutoare nerambursabile la alimente. Sunt pensionari cu o situaţie materială precară, dar le e ruşine să vină să ceară. Încercăm tot felul de modalităţi prin care să-i sprijinim sub o formă sau alta. Le acordăm ajutoare de deces, ajutoare nerambursabile, compensări la biletele de tra­tament pentru cei care merg în staţiuni, proteze dentare şi auditive, ochelari de vedere, operaţie de cataractă etc.
De la începutul anului şi până la ora actuală au beneficiat de ajutoare sociale 364 de membri, în valoare totală de 420.000 de lei. Excursiile
ne-am dorit să le menţinem, dar am luat măsuri su­plimentare de precauţie, reducându-le la o zi (pentru a evita cazările), concomitent cu res­pectarea restricţiilor de transport în comun şi a celor sanitare. Însă în ultima perioadă le-am stopat, dată fiind dinamica crescută a îm­bol­năvirilor cu SARS-COV2. Le doresc tuturor sănă­tate, linişte şi mult bine. Dumnezeu să ne ajute să trecem peste boala care a pus stăpânire pe omenire”, a mai subliniat preşedintele CARP Speranţa Hunedoara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura