Sprijin ministerial pentru liceul agricol din Geoagiu

Magdalena Şerban

În baza prevederilor bugetului de stat, Ministerul Agriculturii va transfera sume de bani liceelor agricole din ţară, printre acestea numărându-se şi Liceul Tehnologic Agricol ,,Alexandru Borza“ Geoagiu, căruia i-au fost alocaţi 175.000 de lei.
Din 2019, Ministerul Agriculturii şi Dez­vol­tării Rurale (MADR) a preluat responsa­bi­li­tă­ţile în domeniul învăţământului agricol, o dată cu modificarea Legii învăţământului. În con­diţiile în care în 1997, în România existau pes­te 230 de licee agricole, iar acum s-a ajuns la 58, scăderea este una drastică, ceea ce a dus la adâncirea deficitului de forţă de muncă din domeniu, în special în privinţa per­sonalului calificat. Astfel, guveranţii au decis acordarea unui sprijin pentru fiecare în parte.
„Este pentru prima oară când avem acest beneficiu. De curând s-a parafat contractul cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, iar suma prevăzută (175.000 de lei) o vom chel­tui pentru modernizarea fermei didactice pe care unitatea noastră de învăţământ o deţine. Anul trecut am făcut demersurile birocratice, iar acum vom primi tranşa de finanţare pen­tru 2019-2020, urmând să ne parvină şi cea aferentă intervalului 2020-2021, dar cel mai pro­babil la anul. Vrem să construim o plat­formă de gunoi şi să introducem fosă septică, astfel încât să nu mai fie probleme legate de dejecţiile provenite de la animalele pe care le creştem (vaci şi porci) şi mirosul pe care acestea îl produc. Important este să rea­me­na­jăm, prin reabilitare, grajdul. Cam astea sunt planurile ce trebuie puse în practică ”, a spus profesorul Octav Cismaşiu (foto), direc­torul Liceului Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” Geoagiu.
De precizat că prin demersul ministerului se urmăreşte stoparea declinului învăţămân­tu­lui agricol prin acordarea de ajutor finan­ciar, astfel încât aceste specializări să ajungă să răspundă gradului de inovare din agri­cul­tură, dar mai ales cerinţelor pieţei de profil.

 

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.