Eveniment

Sporuri de penibilitate, în şcolile hunedorene

Livia Botici

În unităţile şcolare din judeţul Hunedoara se plătesc sporuri de penibilitate, de calculator sau de muncă într-un mediu cu mucegai şi praf, cu toate că fiecare instituţie a fost avertizată că, în perioada de criză, acestea nu vor mai fi plătite. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean susţin că directorii şi contabilii care au aprobat aceste sporuri vor fi demişi.
 

În tot judeţul
Principiul, potrivit căruia nici o muncă cinstită nu este ruşinoasă, nu îi reprezintă şi pe cei care sunt angajaţi să cureţe sălile de clasă şi coridoarele şcolilor. Pentru că depun o muncă, fals considerată înjositoare, aceştia primesc pe lângă salariu, un plus de 15 la sută, aferent sporului de penibilitate. De asemenea, în unităţile şcolare hunedorene se plătesc, în acelaşi cuantum, sporuri de calculator, prime de vacanţă, dar şi bani în plus pentru bibliotecarii care muncesc în spaţii cu mucegai şi praf. Potrivit reprezentanţilor IŞJ Hunedoara, aceste sporuri au fost interzise printr-o adresă a Ministerului Educaţiei, încă de anul trecut, iar directorii şi contabilii care au semnat pentru acordarea acestor drepturi, au făcut-o pe ascuns. „Am avut o misiune de audit, în fiecare unitate şcolară din judeţ. În urma acesteia, am observat că, în aproape 40 de şcoli, cheltuielile cu salariile sunt mult mai mari decât am fost informaţi. Drept urmare, am cerut execuţiile bugetare şi ne-am dat seama că fuseseră achitate mai multe sporuri necuvenite, care erau trecute la alte drepturi. În tot judeţul există astfel de cazuri, chiar şi în comune, toată lumea beneficiază de sporuri, pe timp de criză”, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN Alexandru Lăutaru, inspectorul şcolar general.

„Vor da banii înapoi”
Pentru că nu au luat în considerare adresa Ministerului Educaţiei, prin care se interzicea acordarea de sporuri salariale în perioada de criză, există  riscul ca profesorii să fie lăsaţi fără bani, la sfârşitul anului. „Cei care au semnat pentru acordarea drepturilor suplimentare, au fost inconştienţi, pentru că bugetul de salarii, şi aşa limitat, a fost aproape golit. Acum, există riscul ca într-o foarte scurtă perioadă de timp, să ajungem în situaţia de a nu putea plăti salariile. Oricum, Curtea de Conturi va verifica şi toţi cei care au acordat sporuri ilegale vor fi daţi afară, iar cadrele didactice şi nedidactice, care au beneficiat de bani necuveniţi, vor fi obligate să îi returneze”, a adăugat inspectorul şcolar general.

8 comentarii la „Sporuri de penibilitate, în şcolile hunedorene

 • „adresa ministerului” nu are absolut nici o valoare juridica, decat, eventual, intr-un stat dictatorial, ceea ce romania este, in momentul de fata.
  atata timp cat legile si CCMUN prevad acordarea acestor sporuri, ele trebuie platite.
  ca sa nu mai vorbesc de jurisprudenta CEDO in materie …
  penibil si jenant ce se intampla.
  si nu in ultimul rand, nu pot sa nu remarc, a mia oara, ca reprezentantii ISJ sunt impotriva colegilor lor dascali. oare de ce ???!!!

 • Se pare că în această ţară legea este numai pe hârtie. În realitate fiecare ministru(incompetent)dă ordine după ureche pentru a-şi păstra scaunul şi avantajele materiale.
  Se pare că şi inspectorii aprobă aceste ordine abuzive din aceleaşi considerente.Nu uitaţi că scaunul de inspector nu este bătut în cuie şi s-ar putea să reveniţi de unde aţi plecat sau chiar mai rău.RUŞINE VOUĂ.

 • Astept clipa in care veti descoperi, dimineata, ca in posturile voastre au fost repartizate altora,iar toata puterea pe care o credeati a voastra e risipita.Atunci ,va asteptam , noi colegii in randul nostru din nou.Am 40 de ani ,am rabdare destula.

 • Astept clipa in care veti descoperi, dimineata, ca posturile voastre au fost repartizate altora,iar toata puterea pe care o credeati a voastra e risipita.Atunci ,va asteptam , noi colegii in randul nostru .Am 40 de ani ,am rabdare destula.

 • Daca credeti ca puterea e nesfarsita,pacat ca nu va place sa cititi.Noi mai citim si vedem mai departe de 3 ani.

 • Un inspector scolar care nu cumoaste legea si abereaza prin ziare
  http://www.siphd.ro/doc/protest/adresa_1151_sip.pdf

 • Mesaj pt Mesagerul: sa va fie rusine! La ISJ au fost date afara femei de serviciu, profesori, s-au redus sporurile, dar nici un director nu a fost schimbat. Sunt o multime de scoli cu 3 directori, 2 secretare, 2 contabile, dar voi nu spuneti nimic. Va luati de bietele femei de servici, care pt 500 lei spala toate ziua cate un etaj de scoala + WC-uri. Referitor la informaticieni, chiar si Ceausescu le dadea 5 zile de concediu suplimentar. Dar, iarasi nu spuneti, ca sporul de calculator s-a dat la directori, contabile si secretare. RUSINE – MESAGERUL !

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura