Sporturile adecvate fiecărei vârste

(Marius Biji, profesor de educaţie fizică şi sport)

Sportul ajută la dezvoltarea armonioasă a unui copil şi cu cât este început mai devreme, cu atât e mai bine. Dar… este recomandat pentru copiii de şase ani să joace fotbal? Dar… e bine să încurajezi un copil care nu îşi ştie coordona mişcările să facă gimnastică?

Cine câştigă şi cine pierde
Copiii trebuie să aibă cel puţin 7-8 ani, înainte de a fi angajaţi în sporturi de echipă, spun cei mai mulţi experţi. Multe sporturi de echipă sunt sporturi de contact şi mulţi copii sub şapte ani nu sunt pregătiţi pentru ele. Pentru ei, riscul accidentării fizice nu este singura grijă. Există şi problema câştigării sau pierderii. Emoţional, eşecul în sport poate fi greu chiar şi pentru adulţi. Până la şase ani, este mai important ca toţi copiii să aibă şansa să se joace, decât să îşi facă griji  cine pierde sau cine câştigă. Aşa că sporturile recomandate sunt gimnastica (fără aparate), jocul cu discul de plastic, coarda, înotul, karatele.

Recomandări
Specialiştii sunt de acord că între 8 şi 12 ani este timpul să se introducă întrecerile sportive. Părinţii ar trebui să fie bine informaţi despre sportul ales de copiii lor, astfel încât să îi poată ajuta să activeze bine, fără să se lovească. Deja se pot practica şi sporturile de echipă, aşa că recomandările sunt: baschet, fotbal, handbal, lupte, judo, tenis, patinaj, dans, gimnastică, excursii uşoare. Utilizarea greutăţilor nu este recomandată, decât dacă un copil urmează un program adecvat vârstei şi e supervizat de personal calificat.

Ce trebuie să ştie părinţii
Dacă un copil nu vrea să facă un anumit sport, cel mai bine este să nu îl forţezi. Doar pentru că un alt copil poate să meargă pe o bicicletă cu două roţi la cinci ani, nu înseamnă că şi copilul tău ar trebui să poată să o facă. Copiii îşi manifestă iscusinţa (îndemânarea, priceperea) la diferite vârste, iar părinţii trebuie să încerce să se concentreze pe succesele copilului, nu pe insuccese. Lăudaţi ce face copilul bine şi oferiţi-i mai multe oportunităţi de care el se arată interesat, care să îi asigure succesul. Dacă e posibil, părinţii ar trebui să participe la activităţi sportive cu copiii lor.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.