Sportul, stil de viaţă sănătos

11 x 2 Andreea Polifronie si AgaevKaratista Andreea Polifronie, ocupantă a locului şase în topul celor mai buni sportivi din judeţul Hunedoara la sporturi neolimpice, spune că sportul este „un stil de viaţă prin intermediul căruia descopăr, cunosc, dar cel mai important, mă menţine sănătoasă”.
De la joacă, la performanţă
Andreea Polifronie a făcut primii paşi în karate la vârsta de patru ani sub îndrumarea tatălui său, Radu Polifronie. La început, totul părea o joacă pentru fetiţa de patru ani, care mai apoi, a crescut, a luat jocul în serios şi cu paşi mici dar siguri a ajuns campioană naţională, locul trei la Cupa României, vicecampioană mondială în Serbia şi un loc trei la Europenele din Letonia. “La început, totul a fost o joacă pentru mine, mi se părea uşor, era o distracţie asta şi pentru faptul că eram una dintre cele mai mici din sală şi aşa am crescut şi mi-am dat seama, încetul cu încetul, că dacă munceşti şi îţi doreşti cu adevărat ceva se poate îndeplini”, povesteşte sportiva de 15 ani. Urmărită pas cu pas de mentorul ei, nimeni altul decât tatăl ei, Radu Polifronie, Andreea a evoluat treptat de la o competiţie la alta, fiind constantă în evoluţii, ceea ce i-a adus un avantaj. “Trebuie să ai un caracter puternic pentru a practica artele marţiale. Cu toate că noi nu avem voie să ne lovim, trebuie să-i arăţi adversarului că eşti puternic chiar dacă nu-l atingi”, spune karatista pentru care sportul este mai mult decât un mod de viaţă. Elevă în clasa a IX-a la Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” din Petroşani, Andreea este premiantă, fiind a treia pe clasă, ceea ce nu înseamnă puţin pentru un sportiv de performanţă. Pentru Andreea, prezenţa în topul celor mai buni sportivi a fost o premieră pe care speră să o repete la anul.
Urmează Naţionalele
Cuminte şi disciplinată, Andreea Polifronie se pregăteşte pentru primul concurs important din acest an. Şi anume Campionatul Naţional pentru cadete care va avea loc în luna martie la Bucureşti. “Sper să încep anul cu dreptul şi să mă lupt pentru medalii. Pentru mine contează cel mai mult să lupt pentru o medalie, iar dacă am luptat cu adevărat nu mai contează culoarea medaliei”, povesteşte campioana din Vale. Până la Campionatul Naţional, Andreea va participa la CUPA MASIBO de la Baru Mare, unde sunt aşteptaţi să vină sportivi din toată ţara. “Mă simt bine, sunt aptă pentru aceste competiţii, pentru că cel mai important este să fiu sănătoasă. Sănătatea este combustibilul meu. Mi-am propus anul acesta să iau cât mai multe medalii şi să cresc în valoare”.
Medalie într-un picior
Andreea, ca multe alte sportive de vârsta sa face sacrifici care nu se văd, dar care la un moment dat sunt răsplătite. „Aşa se face, că la o competiţie internaţională de la Cluj, cu toate că am fost accidentată la picior, am reuşit să câştig o medalie de aur, ceea ce mi-a dat şi o mai mare încredere în mine. Pentru mine cel mai fericit moment, cel care m-a propulsat pe viitor, a fost câştigarea unei medalii internaţionale în Serbia şi o medalie de bronz  la Balcaniada din Muntenegru. Pot spune că toate aceste momente frumoase din cariera de sportiv mi-au adus şi unele satisfacţii morale. Colegii mei de clasă mă apreciază şi m-au aplaudat pentru ultimele medalii. Un moment emoţionant pentru mine. Cei care cred că ceea ce fac eu este uşor se înşală. Este o muncă şi o luptă psihică cu tine însăţi. Psihicul este totul. Nu trebuie neapărat să ai forţă, trebuie să mai şi gândeşti. Într-un meci nu poţi lupta haotic, trebuie şi o tactică de gândire”, afirmă Andreea Polifronie. (C. Marinuţ)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.