Sport

Sport nobil, arbitraj murdar

Ciprian Marinuţ

Pugilistul devean Bogdan Juratoni (foto) a fost eliminat în optimile de finală ale Jocurilor Olimpice, în urma unei decizii controversate a arbitrilor. Deveanul a fost declarat învins, scor 10-12, de dublul campion mondial Abbos Atoev, din Uzbekistan, deşi adversarul său a refuzat lupta şi a fugit de el în ring, în două din cele trei reprize. Verdictul arbitrilor a fost primit cu huiduieli de public şi este văzut ca o răzbunare a Federaţiei Internaţionale de Box (AIBA) pe Rudel Obreja, preşedintele Federaţiei Române de Box, care este în conflict deschis cu forul internaţional.

Spiritul olimpic, călcat în picioare
Olimpiada anului 2012 are nivelul de demnitate al blaturilor din Liga 1. Spiritul olimpic a fost călcat în picioare de arbitri în numeroase competiţii la Jocurile Olimpice de la Londra. Am înghiţit în sec la scrimă, unde arbitrul a greşit grav, în semifinale, în defavoarea românului Rareş Dumitrescu. Am dat vina pe codul de punctaj la gimnastică, unde echipa Rusiei a fost peste România în concursul pe echipe, deşi a avut două ratări mari la sol, iar Sandra Izbaşa a fost devansată la individual compus de o altă gimnastă din Rusia, care a căzut de pe bârnă. Dar cum l-au „tratat” arbitrii pe pugilistul devean Bogdan Juratoni (categoria 75 kg), unicul boxer român şi singurul hunedorean prezent la Londra, este strigător la cer şi seamănă cu execuţiile mafiote, nu cu sportul olimpic. Astfel, deveanul a fost declarat învins, scor 10-12 (r1: 4-6; r2: 4-3; r3: 2-3), deşi adversarul sau Abbos Atoev nu a făcut altceva decât să fugă prin ring şi să încaseze loviturile lui Bogdan. Lovituri care, după cum s-a văzut pe toate reluările oferite de televiziunea britanică, au fost clare şi dure. Pentru orice om cu bun simţ, scorul dat de arbitrii din Cuba, China, Ecuador, Coreea de Sud şi Marea Britanie este japcă la drumul mare. Iar pentru cei care cunosc situaţia boxului românesc, este evident că decizia reprezintă plata unei poliţe a Federaţiei Internaţionale de Box (AIBA) pentru Rudel Obreja, preşedintele FR Box, cel care i-a acuzat public de hoţie şi s-a judecat cu ei prin tribunale. Meciul cu Abbos Atoev a fost primul şi ultimul pentru Bogdan Juratoni la J.O., deoarece în primul tur, deveanul a avut tur liber, fiind cotat ca favorit trei al competiţiei. Să mai amintim că tot în optimi, la categoria 75 de kilograme, campionul mondial ucrainianul Ievgen Kytrov a fost eliminat cu scorul de 18-18 (la preferinţele arbitrilor) de anonimul reprezentant al gazdelor, Anthon Ogogo, care trebuia să se califice, şi avem o imagine clară a mizeriei de arbitraj din competiţia de box de la J.O. Londra 2012.

„Campionul” a muncit degeaba
Boxul e un sport aparte la Olimpiadă, iar din cauza scandalurilor dese legate de arbitraj, s-a şi pus la un moment dat problema scoaterii lui dintre disciplinele olimpice. În acest context putred, Bogdan Juratoni este campionul sufletelor noastre şi merită respectul şi felicitările tuturor. Tânărul şi talentatul pugilist devean a muncit onest şi titanic, a boxat frumos, inteligent şi eficient şi merita un arbitraj corect, în ciuda „războiului AIBA- FRB”. „Eu cred că am câştigat clar acest meci, toată lumea îmi spune asta, dar pe mine cu ce mă încălzeşte? Am părăsit deja competiţia. Sunt trist. Am muncit degeaba”, a declarat, cu tristeţe, Bogdan Juratoni.
Antrenorul deveanului, Napoleon Gheorghe, a declarat „Cred că Bogdan a câştigat. Nu la diferenţă mare, dar a câştigat! Dar ce să-i faci, dacă noi suntem vai de capul nostru, iar la AIBA, suntem consideraţi duşmani”. „Boxerul Juratoni a fost mai bun decât adversarul său”, a spus şi Octavian Morariu, preşedintele COSR, şi a adăugat că nu e normal ca Rudel Obreja să se certe la infinit cu Federaţia Internaţională de Box.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura