Spitalul din Orăştie şi-a făcut „radiografia“ pe 2012

Magdalena Şerban

Spitalele mici din România au dureri comune: lipsa banilor şi totodată, funcţionarea la limita de avarie, prin contractele „sângerânde“ încheiate cu Casa de Asigurări de Sănătate. Nici la Spitalul Municipal Orăştie nu se stă pe roze, dar conducerea de aici se zbate pentru proiecte de investiţii şi mai ales, pentru servicii medicale cât mai bune.

Minus 12 paturi în acest an
„În momentul de faţă, avem 155 de paturi, dintre acestea, 123 fiind contractate cu Casa de Sănătate. Anul trecut am avut 135 contractate, 12 paturi fiindu-ne reduse pentru 2012. În varianta 135 de paturi, ne-am descurcat destul de bine, în sensul că nu am înregistrat datorii la furnizori. De asemenea, echilibrul s-a creat şi fără a face cheltuieli pe medicamente foarte scumpe. În acest an, scăzând sumele de la Casă prin diminuarea numărului de paturi, şi echilibrul s-a rupt, iar problemele financiare au început să apară. Astfel, în ultima şedinţă de Consiliu Local, s-a aprobat suma de 120.000 de lei ca ajutor destinat spitalului pentru achitarea utilităţilor din noiembrie şi decembrie ale acestui an. Suntem recunoscători instituţiei primăriei pentru acest ajutor, care pentru noi înseamnă o povară luată de pe umeri”, a spus medicul Dan Mihail Sechi (foto), managerul spitalului orăştian.

Rompetrol, o salvare
În altă ordine de idei, despre proiectele puse la bătaie de Grupul Rompetrol în 2012 şi câştigate de instituţia medicală din Orăştie, managerul are numai cuvinte alese. „Rompetrol ne-a susţinut timp de trei ani, oferindu-ne oportunitatea să aplicăm la diferite programe de reabilitare şi modernizare şi sperăm să facă acest lucru şi în continuare, pentru că noi vrem să participăm şi în 2013. Acest grup ne-a ajutat, până acum, atât cu panouri solare pentru preîncălzirea apei, cât şi cu reabilitarea sterilizării spitalului şi modernizarea blocului operator“, a mai arătat managerul. Tot acesta a amintit de continuarea în 2013 a colaborării pecetluite sub formă de parteneriat, cu spitalul olandez Albert Schwitzer.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.