Speranţe pentru investitorii ţepuiţi de brokerul Adriana Constantin

Livia Botici

Magistraţii Tribunalului Hunedoara au prelungit ieri mandatul de arestare al brokerului devean Adriana Constantin (medalion), care, pe parcursul anilor 2002-2008, a ţepuit sute de investitori la bursă, provocându-le pagube de peste două milioane de euro. În timp ce sute de hunedoreni aşteaptă ca procesul pentru înşelăciune să se reia, în acest moment fiind suspendat, o persoană din rândul celor păgubite a reuşit, totuşi, să-şi recupereze banii investiţi.

Ambele cereri i-au fost respinse
În cursul zilei de ieri, judecătorii Tribunalului Hunedoara au hotărât ca Adriana Constantin să mai stea după gratii încă o perioadă. „Datorită faptului că procesul penal s-a suspendat de pe rolul instanţei Tribunalului, pentru a fi soluţionată de Curtea Constituţională, o excepţie de neconstituţionalitate, magistraţii au soluţionat ieri, numai două cereri formulate de către învinuită. Ambele, adică o cerere de liberare provizorie sub control judiciar şi o cerere de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura de a nu părăsi ţara sau localitatea au fost respinse. Următorul termen de judecată a fost stabilit în data de 8 decembrie”, a declarat Ildiko Glăman, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Hunedoara. În timp ce astăzi, mai mulţi păgubiţi au fost prezenţi la tribunal, pentru a vedea dacă brokerul care le-a distrus viaţa, va fi eliberat sau nu, o deveancă poate să stea liniştită, pentru că a reuşit să-şi recupereze toţi banii investiţi.

Instanţa i-a dat câştig de cauză
În data de 19 ianuarie 2010, deveanca Marinela Olari, în vârstă de 48 de ani, a introdus la Judecătoria Deva o cerere de emitere a unei somaţii de plată, împotriva SSIF Broker SA Cluj-Napoca, societatea de brokeraj a cărei angajată era Adriana Constantin. În dosarul cauzei, femeia povesteşte cum a ajuns să fie păgubită de brokeriţă. „Întrucât doream ca o parte din economiile realizate să o investesc în valori mobiliare, m-am prezentat la sediul din Deva al SSIF Broker şi am dat 20.000 lei, reprezentând contravaloarea unor acţiuni. Ulterior, am mers din nou la sediul sucursalei, unde mi s-a eliberat de către Adriana Constantin,
reprezentanta societăţii, portofoliul de client, cu valoarea totală a investiţiilor de 40.278 lei”, spune Marinela Olari, într-unul dintre actele de la dosar. De fapt, banii femeii nu fuseseră niciodată investiţi, de firmă, în acţiuni. Deveanca a solicitat unei instanţe civile – la fel cum au făcut-o alte zeci de persoane ţepuite de brokeriţa Constantin, dar fără să aibă câştig de cauză în instanţă – ca SSIF Broker să-i returneze atât banii pe care i-a pierdut, cât şi suma pe care ar fi câştigat-o, în cazul în care acţiunile pe bursă ar fi fost cumpărate. Drept urmare, după şase luni de procese, magistraţii au soluţionat cauza – în spiritul dreptăţii şi al legii, spunem noi – oferind o rază de speranţă pentru cei câteva sute de păgubiţi. În data de 20 iulie 2010, judecătorii au hotărât ca SSIF Broker să-i returneze devencei suma de 20.000 de lei, dar i-au respins cealaltă cerere, referitoare la profitul pe care l-ar fi avut. Numulţumiţi de soluţie, avocaţii firmei de brokeraj au făcut apel împotriva sentinţei.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.