Comunitate

Spectacolul Regele, bufonul şi domnii şobolani ajunge şi în Belgia!

În data de 10 mai, Teatrul de Artă Deva (TAD) vă invita la cea de a patra premieră din acest an – Regele, bufonul și domnii șobolani de Matei Vișniec. Textul a fost ales pentru a vedea lumina rampei de către regizorii Mihaela Panainte, aflată la cea de a doua cola­borare cu teatrul devean și regizorul belgian Jean-Francois D’hondt.

 

Reflecție despre încotro se îndreaptă umanitatea

Premiera acestui spectacol a avut loc în cadrul Festivalului Unire prin Cultură și s-a bucurat de prezența autorului, dra­ma­turgul Matei Vișniec. În luna decem­brie, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Bruxelles, producția tea­trului devean va fi prezentată publicului din Belgia, spectacolul fiind jucat în lim­ba română cu subtitrare.
În data de 9 decembrie, producția TAD va fi pusă în scenă la Teatrul TriARte din Anvers. Din distribuția spectacolului Regele, bufonul și domnii șobolani de Matei Vișniec, regia Mihaelei Panainte și a lui Jean-François D’Hondt, fac parte Radu Trică, Silviu Ionuț Dobre și Andreea Pascu. Toți trei sunt actori ai Teatrului de Artă Deva, instituție inițiatoare a pr­o­iec­tului. Piesa reprezintă, în cuvintele dra­ma­turgului Matei Vișniec, ”o re­flecție des­pre încotro se îndreaptă umanitatea și cu ce riscuri”. Opera aces­tuia a fost de­finită adeseori drept teatrul actuali­tății, iar Regele, bufonul și domnii șobo­lani se dovedește o ale­gere inspirată din aceas­tă perspectivă. Recur­gând la gro­tesc și car­na­va­lesc, autorul își invită pu­blicul să reflecteze la problema puterii și criza puterii, la nebunia liderilor și dezin­te­gra­rea societății, la criza cuvântului și ma­nipularea istoriei, toate văzute ca aspe­c­te ale crizei zilelor noastre.

 

Mândru de țara noastră

„Sunt foarte mândru de țara mea, de cultura noastră, de creativitatea noastră ar­tis­ti­că și de aceea consider că fru­mosul, esteticul (ca fațetă a noastră, a românilor) este imperios ne­ce­sar a fi arătat în lume, pentru o identificare co­­­rectă. În a­cest sens, Teatrul de Artă Deva își dorește să fie un amba­sa­dor cultural al ju­de­țului Hu­nedoara și al țării și în Belgia, la Anvers. Regele, bufonul și domnii șobolani, de Matei Vișniec (cel mai mare dramaturg român al tuturor timpurilor) va fi prezentată la teatrul TriARte în data de 9 decembrie, ora 20, 30 în limba română, cu subtitrare în flamandă și franceză. Piesa este de un mare impact în aceste alienări contem­po­­rane. Dragi români din Belgia, din Olanda, din zonele apropiate ale Ger­maniei, din Franța, dacă aveți timp și plăcerea de a vedea o piesă deosebită, vă așteptăm în 9 decembrie la teatrul TriArte din Anvers, prilej cu care ne-am bucura să ne reunim cu toții sub cupola artelor”, a spus Mihai Panaitescu (medalion), managerul TAD.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura