Spectacol neconvenţional la muzeul din Deva: Venus de Magna Curia reloaded

26 iunie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, în parteneriat cu Astronaut Kru (comunitate soundsystem Deva) vă invită să luaţi parte la un eveniment cultural diferit, Venus de Magna Curia Reloaded, un spectacol neconvenţional de proiecţie cartată, bazat pe fapte istorice locale, cu un sound care îmbină nuanţa medievală, prin instrumentul autentic caval, şi elemente muzicale actuale: techno, tekno, hip-hop, culturi muzicale care domină prezentul.
Este vorba despre punerea în scenă, printr-un limbaj contemporan, vizual şi muzical, a unei poveşti istorice, povestea Máriei Széchy (Venus de Murany) şi implicit readucerea în atenţia publicului larg a unuia dintre cele mai importante monumente istorice ale judeţului Hunedoara, anume Palatul Magna Curia, a cărui istorie este strâns legată de Cetatea Devei. O reluare, mult mai amplă, a spectacolului de proiecţii din cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor, organizat de Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane în 18 mai 2019.
Mária Szechy (1610-1679) a fost soţia lui Ştefan Bethlen, nepotul principelui Transilvaniei Gabriel Bethlen (cel care a ridicat Palatul Magna Curia). Ea a reprezentat, în istoria locală, un personaj vizibil, rămânând în memoria colectivă, de-a lungul a peste 400 de ani, prin frumuseţea sa, curajul de a-şi apăra principiile şi de a nu se supune canoanelor vremii, fiind deopotrivă blamată şi adulată.
Povestea ei, plină de curaj, dar şi de romantism, merită spusă, fiind un punct de plecare în cunoaşterea în detaliu a timpurilor istorice transilvănene şi implicit hunedorene, a ceea ce s-a întâmplat într-o perioadă medieval târzie, în secolul XVII.
Referindu-se la eveniment, artistul vizual Lucian Matei, autorul conceptului şi regizorul spectacolului, spune că reprezintă o punte între realităţi, între atunci şi acum, între memorie şi prezent. El invită oameni de toate vârstele să participe la o manifestare artistică şi culturală paşnică. Pentru o dezvoltare prolifică a comunităţii avem nevoie, din punct de vedere social-psihologic, de prezenţa activă a oamenilor de toate vârstele. În prezent, există o tendinţă de a face spectacole în spaţii neconveţionale. Cum ar fi să facem un performance neconvenţional într-un spaţiu formal, dar în afara teatrului? Cum ar fi să facem un spectacol digital la un muzeu clasic de arheologie? Discrepanţa dintre domenii, ea însăşi poate să-i aducă laolaltă pe oameni cu interese diferite. Ceremonie versus escapism. Sărbătoare versus rutină. Ritualuri sănătoase versus fuga de realitate. E doar una dintre problematicele pe care le-am cercetat în dezvoltarea conceptului (…)
Într-un secol XXI, tehnic şi tehnologic, în care imaginea digitală, sound-ul aflat în perpetuă modificare, sunt dominante într-o lume marcată de inovaţii, descrierea istorică, punerea în valoare şi prezentarea în faţa publicului larg a patrimoniului istoric, trebuie să se racordeze la aceste elemente pentru a fi pe deplin încadrate şi înţelese de societatea aflată într-o permanentă evoluţie.
Acestea fiind spuse, sunteţi aşteptaţi cu drag, sâmbătă, 29 iunie, ora 23.00, la Palatul Magna Curia, la această manifestare culturală inedită!

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Orăştioara de Sus: nevoile cetăţenilor, mai importante decât banii

Deşi s-ar fi ales cu un mic venit la bugetul local, primarul din Orăştioara de Sus a decis că este...

Cămin cultural ultramodern şi investiţii de milioane de euro în Pui

Satul Ponor, aparţinând de comuna Pui, va avea un cămin cultural nou, a cărui construcţie ajunge la peste 500.000 de...

Noua Lege Electorală: extinderea votului prin corespondenţă, introducerea votului prelungit, creşterea numărului de secţii de votare

Discuţiile privind elaborarea, modificarea şi completarea unui cod electoral în diaspora din cadrul Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi...

Închide