Spectacol de excepţie la Castelul Corvinilor

 

[nggallery id=17]

Cristina Ghenea

Castelul Corvinilor din Hunedoara a fost însufleţit, la sfârşitul săptămânii trecute, printr-o serie de evenimente inedite, organizate în premieră aici. Mii de turişti au păşit înapoi în timp, spre secolul XV, pentru a fi martori la una dintre cele mai mari bătălii rămase în istorie: asediul turcilor la Belgrad. Spectacolul a fost un adevărat succes.

Un proiect amplu, pe durata a cinci ani
O echipă formată din peste 200 de actori, cascadori şi figuranţi a dat viaţă, sâmbătă seară, celui mai semnificativ episod din istoria anului 1456. Sub privirile a peste 1.500 de spectatori, în curtea din spatele Castelului s-a reeditat un eveniment istoric care a decis soarta lumii creştine: bătălia de la Belgrad, în care Iancu de Hunedoara a reuşit să oprească înaintarea turcilor spre centrul Europei. Spectacolul a fost pus în scenă de membrii Asociaţiei pentru Promovarea Istoriei României, care speră ca prin acest concept, de teatru istoric în aer liber, să promoveze potenţialul turistic al ţării. La final, după ce armata otomană s-a retras înfrântă, cântecul victoriei şi ropotele de aplauze venite din public au încheiat ediţia din acest an a ineditului eveniment. „A fost excepţional, atmosfera a fost superbă. A meritat. Proiectul este unul mai amplu şi se derulează pe perioada a cinci ani, deci, vom reveni şi în 2013 la Hunedoara. Mă bucur enorm că fost atât de multă lume prezentă la acest spectacol şi vreau să felicit întreaga echipă pentru munca depusă şi pentru rezultatul obţinut, în special pe regizor – Ciprian Dumitraşcu – care a reuşit să facă ce nu s-a mai făcut demult în România“, a declarat Alin Panc, actor şi preşedinte al Asociaţiei pentru Promovarea Istoriei României. Pe lângă acesta, în spectacol au mai jucat actori precum Dan Condurache, Denis Ştefan, Dimitrii Bogomaz, Bogdan Farcaş, Eusebiu Ştefănescu şi Adrian Pavlovschi.

Nu se aşteptau la o prezenţă atât de numeroasă
Întreaga echipă s-a arătat impresionată de publicul prezent, iar artiştii chiar au recunoscut că nu se aşteptau la o prezenţă atât de numeroasă. „A fost superb, totul a mers perfect. Castelul ne ajută foarte mult pentru a crea atmosfera desăvârşită şi sperăm ca prin astfel de spectacole, adolescenţii şi tinerii să înveţe câte ceva despre istoria României şi a ţinuturilor sale. Este important să înţelegem că există ceva dincolo de noi, şi că a existat şi înaintea noastră, şi că sunt oameni cărora le datorăm ceea ce suntem noi astăzi. Publicul din Hunedoara a fost minunat, ne-am bucurat foarte tare să vedem atâta lume aici, şi a fost cu atât mai plăcut, cu cât am simţit acea energie pe care actorii o transmit spectatorilor, întorcându-se şi invers, din public, asupra noastră“, a precizat actorul Denis Ştefan.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare